Uskoro talgo voz iz Sarajeva do Podlugova

Od 3. januara počinje saobraćati talgo voz do Podlugova, omogućena vožnja sa mjesečnim kuponima za đake, studente i penzionere. Voz će radnim danima, iz oba pravca, saobraćati šest puta dnevno, a vikendom tri puta dnevno.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je sa direktorom Željeznica FBiH Enisom Džafićem potpisao Ugovor o obavljanju usluga i sufinansiranju željezničkog putničkog saobraćaja na relaciji Podlugovi-Ilijaš-Željeznička stanica.

“Nastavak je ovo odlične saradnje sa Željeznicama FBiH, jer se uvođenje željezničke linije do Pazarića pokazalo kao odlično i funkcionalno rješenje za putnike. Vjerujemo da će ista situacija biti i sa linijom do Podlugova. Korištenjem ove linije dodatno će se rasteretiti gužve u saobraćaju, a i smanjiti vrijeme putovanja iz Podlugova do centra grada. Predviđeno je da vožnja traje 36 minuta. Sporazumom smo danas omogućili da mjesečni kuponi za đake, studente i penzionere, važe u vozu na ovoj relaciji i izuzetno sam zadovoljan što ispunjavamo mjere koje smo obećali”, rekao je ministar Šteta.

Voz će saobraćati šest puta dnevno svakim danom iz oba pravca. Prvi polazak iz Podlugova će biti u 06:27 sati, a iz Sarajeva u 05:20 sati. Zadnja vožnja iz pravca Podlugova bit će u 20:36 sati, a iz Sarajeva u 19:24. Vikendima će voz na ovoj relaciji saobraćati tri puta dnevno.

Stanice na kojima će se vršiti prijem putnika, osim onih na Željezničkoj i u Podlugovima su: Buća Potok, Alipašin Most, Briješće, Rajlovac, Reljevo, Semizovac, Vogošća, Stari Ilijaš i Ilijaš.

Direktor Džafić iskazao je zahvalnost Vladi KS na saradnji, ponavljajući kako su Vlada i Ministarstvo saobraćaja prvi u FBiH koji su prepoznali interes lokalnih zajednica i svojih građana za uslugama koje Željeznice mogu pružiti.

Na ovoj relaciji uvodi se šest pari putničkih talgo vozova, koji će građanima Kantona Sarajevo ponuditi kvalitetnu uslugu prevoza i koji će, shodno dosadašnjim iskustvima, zasigurno zadovoljiti sve kriterije putnika.

Cijene karata će ovisiti o dužini trajanja vožnje, a za najdužu relaciju od Željezničke stanice do Podlugova će iznositi 2,80 KM u jednom, a 4,50 KM u oba pravca.

Dogovoren je i ozvaničen nastavak saobraćanja željezničke linije do Pazarića do kraja 2022. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79