Uskoro ukoliko želite u javni objekat u BiH ćete morati biti vakcinisani?

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je na današnjoj sjednici produženje aktuelnih epidemioloških mjera u Federaciji BiH, ali i najavio razmatranje mogućih restrikcija za nevakcinisane.

“Krizni štab će pratiti epidemiološku situaciju, te u skladu s tim razmotriti uvođenje mjera kojim bi bio zabranjen ulazak u javne objekte bez potvrde o vakcinalnom statusu, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom Covidu-19”, navodi se u saopćenju.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, sedmodnevna incidenca i dalje raste, te u Federaciji iznosi 77,2 slučaja na 100.000 stanovnika.

Znatno povećanja broja oboljelih zabilježeno je u tri kantona: Hercegovačko-neretvanskom (296/100.000), Zapadnohercegovačkom (192/100.000) i Kantonu 10 (164/100.000).

U posljednjih sedam dana zabilježen je porast svih indikatora (broj hospitaliziranih, broj pacijanata na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, te smrtnih slučajeva).

Obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva poziva građane da poštuju sve propisane mjere zaštite, te da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe i svoje najmilije.

Prijedlog produženja mjera upućen je Vladi Federacije BiH na usvajanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79