Uslijed nepodnošljivih vrućina zabilježen povećan broj pacijenata

Toplotni val zahvatio je Bosnu i Hercegovinu, a zbog iznimno toplog vremena i temperatura preko 35 stepeni Celzijevih, na snazi je crveno upozorenje. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda i u narednim danima se očekuju velike vrućine.

Vrtoglavica, glavobolja, povraćanje…

Iz Službe hitne medicinske pomoći JU „Dom zdravlja“ Zenica kažu da zbog povećanih temperatura imaju povećan obim posla i veći broj pacijenata sa simptomima vrtoglavice, glavobolje, povraćanja.

„Služba hitne medicinske pomoći bilježi povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog narušenog zdravstvenog stanja usljed djelovanja visokih temperatura zraka u posljednih nekoliko dana.

Značajan broj pacijenata u toku pregleda ljekara tvrdi da su boravili na javnim kupalištima, jezerima i moru, kao i da su vršili različite radove na poljoprivrednim dobrima u toku dana. Hitna pomoć svakodnevno vrši hitne medicinske intervencije na javnim mjestima, koje bi se mogle dovesti u vezu sa posljedicama toplotnog vala“,

kaže dr. Ahmed Pašalić

iz Službe hitne medicinske pomoći istakavši da su najugroženije osobe starije životne dobi, najmlađi stanovnici, te hronični pacijenti svih životnih dobi. „Opseg posla povećao se zbog povećanog broja pacijenata koji se žale na vrtoglavicu, glavobolju, povraćanje, proliv, te različite osipe po tijelu koji su povezani sa ubodima insekta ili alergijskim reakcijama na sunce“, ističe Pašalić.

Da bi građani mogli razlikovati sunčanicu od toplotnog udara potrebno je znati djelovanje visoke temperature na organizam čovjeka. „Visoka temperatura na organizam čovjeka djeluje u četiri stadija. Blaža dva su toplotna iscrpljenost i toplotni grčevi, onda nešto teža sunčanica. Najteži oblik oštećenja zdravstvenog stanja jeste toplotni udar, koji je životno ugrožavajuće stanje u kojem je moguće da se razvije srčani udar, moždani udar i slično. Jedino toplotni udar karakteriše prestanak znojenja, poremećaj vida, teško disanje, ubrzan puls“, poručio je Pašalić.

Raspolažu sa punim timovima

Služba hitne medicinske pomoći raspolaže s dovoljnim brojem medicinskog osoblja kako bi uspješno odgovorili na sve intervencije i bili na raspolaganju građanima tijekom cijelog dana. „U svakom trenutku dana raspolažemo sa punim timovima, koji su predviđeni Pravilnikom o radu Doma zdravlja Zenica, a koje čine dva ljekara, četiri medicinska tehničara i dežurni dispečer. Sve potrebne hitne medicinske intervencije izvršavaju se blagovremeno uz izuzetan angažman svih članova tima“, ističe Pašalić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79