Uslovi za život koji nisu dostojni čovjeka: Vruće ljeto bez vode u selu kod Bužima

Problemi sa vodosnabdijevanjem mještana sela Vrhovska, nadomak Bužima, prisutni su već duže od dvije decenije, a kulminirali su ovih dana, jer su slavine u mnogim domaćinstvima suhe.

Najveći dio kuća u ovom selu ranije je bio priključen na vodovodni sistem nekadašnjeg rudnika mangana, koji se nalazi u blizini. Međutim, problemi su počeli kada je ovo preduzeće najprije otišlo u stečaj, a potom je potpuno ugašeno. Na taj način pumpe koje su vodom snabdijevale najveći dio sela ostale su bez električne energije, a mještani bez vode.

Pokušaj rješavanja problema bio je to što je selo priključeno na gradsku vodovodnu mrežu, ali je njeno opterećenje, posebno u ljetnim mjesecima, toliko da se korisnici u Vrhovskoj ne mogu redovno snabdijevati pitkom vodom.

Iz Javnog komunalnog preduzeća “Komb” iz Bužima, koje gazduje gradskim vodovodom, navode kako problem pokušavaju riješiti osposobljavanjem nekadašnje mreže koja je u vlasništvu pomenutog rudnika, ali se tu ispriječio nedefinisan status tog preduzeća i nepostojanje upravljačkih struktura. Navode kako bi najoptimalnija bila izgradnja novog rezervoara iz kojeg bi se snabdijevali mještani Vrhovske, ali se radi o projektu vrijednom 600.000 maraka, koji prevazilazi njihove finansijske mogućnosti.

U međuvremenu, mještani bez vode snalaze se kako znaju, a problem je veći jer se najveći broj domaćinstava bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Prema riječima Šefike Mujagić, koja drži stoku i bavi se proizvodnjom mlijeka, vodu dovoze traktorima iz obližnjeg sela Stabandža, a tom vodom zalijevaju i poljoprivredne usjeve. Mještanin Azir Bajraktarević također ističe kako je život bez vode nezamisliv i da rijetke trenutke kada ona dođe koristi da se opskrbi neophodnim zalihama.

“Najgore je u julu i avgustu, kada sve gor, a mi ostanemo bez vode. Ponekad dođe na sat ili dva, a neki su problem riješili tako što su izgradili sopstvene vodovode i snabdijevaju se s lokalnih izvorišta. Međutim, najveći broj nas nema novaca za takve investicije, a dosadašnja obećanja da će se riješiti naši problemi ostala su samo mrtvo slovo na papiru”, navodi Bajraktarević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79