Uspješno deaktivirana i druga avio-bomba pronađena iza RTV doma

Nova avio-bomba koja je danas u podnevnim satima pronađena na lokalitetu iza RTV doma u Sarajevu uspješno je deaktivirana intervencijom pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), potvrđeno je za Anadolu Agency (AA).

Nakon što je u četvrtak, 5. septembra, na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu pronađena avio-bomba teška 500 kilograma, a potom sigurno transportovana sa lokacije, na istoj lokaciji danas je pronađena još jedna avio-bomba.

Zbog obilnih padavina i grmljavine ekipe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas su bile primorane da nakratko obustave radove oko kopanja, no nakon prestanka kiše radovi su nastavljeni.

Prema riječima direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka avio-bomba je uspješno otkopana te joj je ulonjen upaljač, čime je otklonjena i svaka opasnost po lokalno stanovništvo.

“Riječ je potpuno identičnoj avio-bombi kao i od prije dva dana. Dakle, ista bomba i isti upaljač, koji smo otklonili. Bomba je deaktivirana”, rekao je Solak, naglasivši kako građani nemaju razloga za zabrinutost.

Dodao je također kako će avio-bomba u toku dana biti prebačena u skladište, a planirano je da u petak bude i uništena.

Podsjetimo da je avio-bomba iz Drugog svjetskog rata teška oko 500 kilograma, koja je pronađena u četvrtak, najprije deaktivirana, kako bi mogla biti transportovana. Bombu je pronašao bagerista na gradilištu tržnog centra.

FUCZ je ranijim istraživanjima bombardovanja meta u BiH u Drugom svjetskom ratu, došla do podataka da su Britanci ovaj lokalitet, gdje se nalazila ranžirna stanica, bombardovali 4., 5., 7., 8. i 12. novembra 1944. godine, te je sama bomba iz tog perioda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments