Ustavni sud BiH jedno, Milorad Dodik drugo: Uspostavićemo svoju agenciju!

Ustavni sud BiH jedno, Milorad Dodik drugo: Uspostavićemo svoju agenciju!


Ustavni sud BiH je na plenarnoj sjednici donio odluku o apelaciji Šefika Džaferovića o ocjeni ustavnosti Zakona o lijekovima Republike Srpske.

Ustavni sud BiH danas je, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, utvrdio da citirani zakoni nisu u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ih je, prenosi RTRS.

Prema mišljenju Ustavnog suda, u Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni, saopšteno je iz ovog suda.

Iz Ustavnog suda navode da su entiteti dužni da poštuju zakone na nivou BiH i da poštuju odluke institucija na nivou BiH.

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL/PIXSELL

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srpska nastaviti s primjenom svojih Ustavom zagarantovanih prava i uspostaviti agenciju za lijekove.

“Ustavni sud BiH je isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu Ustava BiH”, naveo je Dodik na “Twitteru” povodom odluke Ustavnog suda BiH da “ukine” Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

On je istakao da je to sud čije su odluke u pravilu uperene protiv Republike Srpske i srpskog naroda.

Danas je reagovalo i MInistarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske navodi da bilo kakve odluke Ustavnog suda BiH ne mogu uticati na činjenicu da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Republike Srpske, kojoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito povjerene njenim institucijama, a član III Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite.

Ministarstvo zdravlja i podsjeća da je i u vrijeme donošenja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS bila jasna namjera institucija Srpske adekvatna zaštita zdravlja stanovništva u teškoj i izazovnoj situaciji neopravdanog izazivanja straha, neizvjesnosti i izostanka bilo kakve podrške za dobrobit stanovništva, a uvažavajući činjenicu da je tržište lijekovima kompleksno područje, koje zahtjeva odgovorne i temeljne odluke.

“Napominjemo da je Vlada Republike Srpske čini sve da obezbijedi sve što je potrebno za funkcionisanje zdravstvenog sistema Republike Srpske, što će činiti i ubuduće. Podsjećamo da ni u vanrednim okolnostima pandemije virusa korona nijedan pacijent u Republici Srpskoj nije ostao nezbrinut, zdravstveni radnici su u svakom trenutku imali dovoljne količine zaštitne opreme, lijekova itd., a prve vakcine smo nabavili onog trenutka kada smo prestali da se oslanjamo na aranžmane u okviru BiH”, navode iz ovog ministarstva.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija