Ustavni sud BiH odlučio, a Tužilaštvo još istražuje prodaju imovine na Jahorini

Ustavni sud BiH odlučio, a Tužilaštvo još istražuje prodaju imovine na Jahorini


Operaciju je, bez ikakve sumnje, osmislio Milorad Dodik, dok su za njenu provedbu bili zaduženi ministar trgovine i turizma Denis Šulić, koji je potpisao kupoprodajni ugovor s Klječaninom, dok je Dragan Stanković ovjerio upis firme “Drvo-export” kao vlasnika 56 dunuma zemljišta na Jahorini, piše Žurnal.

Uprkos odluci Ustavnog suda i Zakonu o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je na snazi od 2005. godine, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS (RUGIP) izvršila je upis firme “Drvo-export” kao vlasnika zemljišta na Jahorini, što joj je u decembru prošle godine prodala entitetska vlada direktnom pogodbom.

Vlasnik firme “Drvo-export” je Srđan Klječanin, zvani Rufi, predsjednik Opštinskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Teslić i odbornik u lokalnoj skupštini. Vlada RS mu je prodala 56 dunuma državnog zemljišta na Jahorini za 41,3 miliona konvertibilnih maraka.

Ustavni sud BiH je 11. jula, razmatrajući apelaciju 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, donio odluku da je prodaja državnog zemljišta na Jahorini neustavna.

„Utvrđeno je da je osporena odluka ništavna i da prestaje važiti od dana objavljivanja te odluke u Službenom glasniku RS“, navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH. U odluci se ističe da je Vlada RS raspolagala državnom imovinom koja je pod zabranom raspolaganja i koja je u isključivoj nadležnosti institucija BiH. Ustavni sud je naložio Vladi RS i entitetskom Ministarstvu trgovine i turizma da preduzmu odgovarajuće korake kako bi poništili sve odluke i aktivnosti zasnovane na osporenoj odluci. Prethodno, 31. maja, Ustavni sud je donio privremenu mjeru i obustavio primjenu odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu RS koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina.

Foto: Žurnal

Pomno planirana prodaja

Vlasti RS, predvođene Miloradom Dodikom, odlučile su da ne sprovedu odluku Ustavnog suda, već je RUGIP upisao firmu “Drvo-export” i Srđana Klječanina kao vlasnike zemljišta na Jahorini. Na čelu RUGIP-a nalazi se Dragan Stanković, sin Bude Stankovića, tajkuna i kuma Milorada Dodika.

Foto: Žurnal

U martu prošle godine, Stanković je stavljen na američku “crnu listu” zbog, kako je navedeno, ometanja ili prijetnji implementaciji Dejtonskog sporazuma. Konkretno, Stanković je označen kao direktor RUGIP-a, agencije odgovorne za Zakon o nepokretnoj imovini iz aprila 2022. godine, koji direktno osporava ustavni poredak u BiH, što predstavlja podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

SAD su naglasile da je donošenjem Zakona o imovini RS izvršena “uzurpacija državne vlasti BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS, kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i zabranu raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine koju je nametnula Kancelarija visokog predstavnika (OHR)”.

Stanković je označen kao funkcioner koji je Dodiku pružio podršku kada je ovaj tvrdio da država BiH nema ovlaštenja nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS.

Jasno je da je cijela operacija prodaje zemljišta na Jahorini bila pomno planirana u samom vrhu vlasti, kako bi se omogućila rasprodaja javne imovine firmama i osobama iz establišmenta u RS. Operaciju je osmislio Dodik, dok su za njenu provedbu bili zaduženi ministar trgovine i turizma Denis Šulić, koji je potpisao kupoprodajni ugovor s Klječaninom, dok je Stanković ovjerio upis firme “Drvo-export” kao vlasnika 56 dunuma zemljišta na Jahorini. Sve to je učinjeno u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda, što predstavlja krivično djelo, te kršeći Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Foto: Žurnal

„Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće te se moraju u potpunosti poštovati i provoditi. Sve druge radnje predstavljaju kršenje vladavine prava, što je suština evropskih vrijednosti. Na nadležnim institucijama je da pomno prate i osiguraju provođenje odluke u ovom konkretnom slučaju“, navedeno je u odgovoru OHR-a na upit Žurnala, u kojem je postavljeno pitanje hoće li visoki predstavnik intervenirati i poništiti odluku RUGIP-a o upisu firme “Drvo-export” iz Teslića kao vlasnika nekretnina na Jahorini te hoće li, u skladu s „bonskim ovlaštenjima“, poduzeti mjere protiv zvaničnika koji su u ovom slučaju prekršili zakon i nisu sproveli odluku Ustavnog suda BiH.

Nema tužilačke odluke

Jedan od nadležnih organa čije se djelovanje iščitava iz odgovora OHR-a je i Tužilaštvo BiH, koje bi trebalo da reaguje na očigledno kršenje zakona i počinjeno krivično djelo.

„Predmet je u radu. Javnost će biti informisana kada bude donesena tužilačka odluka“, odgovorili su iz Tužilaštva BiH u vezi s ovim slučajem.

Denis Šulić i Dragan Stanković krenuli su putem svog vođe i počinili isto krivično djelo zbog kojeg se pred Sudom BiH vodi proces protiv Milorada Dodika. Poseban slučaj u ovoj koruptivnoj mreži, koja ne mari ni za sudske odluke ni za zakone, jeste Srđan Klječanin Rufi. Žurnal je ranije pisao da Klječanin, osim što je neformalni vlasnik “Drvo-exporta”, posjeduje i firmu “Klječanin-company”. Ova druga firma je prošle godine, prema podacima APIF-a, ostvarila zanemarljivu dobit od 33.000 KM, dok je dobit “Drvo-exporta” u posljednje dvije godine povećana čak stostruko, s 200.000 na gotovo 20 miliona KM!

Foto: Screensoht /Žurnal

Postavlja se logično pitanje – odakle Rufiju 41,3 miliona maraka za kupovinu zemljišta na Jahorini? Dobro obaviješten izvor Žurnala tvrdi da je “Drvo-export” samo formalni kupac, dok je novac za kupovinu zemljišta na Jahorini obezbijeđen od investitora “iz sjene”, uglavnom iz ilegalnih izvora.

Isti obrazac, kako je navedeno, planiran je i za naredne projekte prodaje javnog zemljišta RS. Prodaja će biti unaprijed dogovorena, način odabira kupca bit će direktna pogodba, a vrijedna imovina RS će se kupovati parama tajkuna, ne samo iz BiH, već i iz zemalja regiona. Tako će novac biti “opran”, a javnosti će sve biti predstavljeno kao javne investicije u RS, uglavnom u gradnju hotela i apartmana.

Klječanin, koji se voli predstavljati kao biznismen, zapravo je poznati nasilnik. Prema izvorima Žurnala, Klječanin je osuđivani kriminalac, koji je svojedobno protjeran iz Njemačke. U Tesliću važi za tajkuna, koji je ogolio tamošnje šume. Prije par godina, kada je SNSD pokrenuo referendum za opoziv načelnika Milana Miličevića iz SDS-a, Klječanin je iz Srbije doveo nasilnike kako bi zastrašio glasače i pokrao glasove. Međutim, neuspješno.

Prije nekoliko dana, Rufi je, sa još tri osobe, automobilom u sred noći presreo dvojicu mladića na putu u mjesta Đulić i pretukao ih, toliko da je jedan od njih završio u bolnici. Policijska uprava Doboj izdala je kratko saopštenje u kojem su navedeni inicijali napadača, među njima i S.K. (Srđan Klječanin), no vrh MUP-a RS vrlo brzo je sve zataškao.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija