Ustavni sud BiH otkriva: Osmica naredio uništavanje podataka o prisluškivanju

Ustavni sud BiH otkriva: Osmica naredio uništavanje podataka o prisluškivanju


Objavljena odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine razotkrila je ozbiljne povrede prava i nepravilnosti u radu suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, poznatog kao Osmica.

Ustavni sud BiH zaključio je da je došlo do povrede prava Ranka Debevca na nepristranost Suda, dok je odbio njegovu i apelaciju Osmana Mehmedagića za pritvor i neadekvatan tretman tokom trajanja ove mjere. Oni su uputili žalbu dok su bili pritvoreni u Vojkovićima.

U odluci Ustavnog suda navedeni su tačni navodi Tužilaštva na osnovu kojih su Osmica i Debevec uhapšeni i proveli tri mjeseca u pritvoru. Prema dokazima dostavljenim Sudu, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da su Debevec i Mehmedagić iskoristili svoje pozicije za nezakonito pribavljanje informacija i podataka iz istražnih postupaka Tužilaštva.

Detalji o nezakonitom prisluškivanju

Navodi se da su Debevec i Mehmedagić dogovorili da OSA uputi Sudu BiH zahtjeve za praćenje i nadzor službenih telefonskih brojeva dežurnih sudaca Suda BiH, te da Sud izda naloge za tu mjeru, iako nisu bili ispunjeni zakonom propisani uslovi. Debevec je naložio zaposleniku Suda da sačini naloge za primjenu mjera nadzora, koje je potom potpisao, te da izdate naloge ne evidentira u odgovarajuće upisnike.

Uništavanje dokaza

Osnovana sumnja postoji i da su Debevec i Mehmedagić poduzimali aktivnosti na uništavanju dokaza o izdanim nalozima. Prema dostavljenim dokazima, Mehmedagić je tokom 2022. godine naložio uništavanje svih podataka proisteklih iz navedenih naloga, uključujući naloge Suda BiH. Debevec je naložio zaposleniku Suda da iznese spise spornih predmeta iz kancelarije i preda ih njemu, nakon čega su spisi uništeni ili prikriveni.

Svjedoci potvrdili nezakonitosti

Svjedoci, uključujući zaposlenike Suda BiH i Agencije, potvrdili su ove nezakonitosti. Jedan od svjedoka izjavio je da je Mehmedagić, nakon što je pozvan u Tužilaštvo, kontaktirao svjedoka i sugerisao mu da kaže da je “sve bilo regularno”.

Odluka Ustavnog suda otkriva kako su Debevec i Mehmedagić zloupotrijebili svoja ovlaštenja i pokušali prikriti nezakonite radnje, što je rezultiralo njihovim hapšenjem i pritvorom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija