Ustavni sud BiH priznaje povredu prava pedofilu koji je pobjegao iz suda u Banja Luci

U odluci, Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da su povrijeđena ustavna prava i prava iz Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u slučaju odbjeglog zatvorenika, Ivice Miškovića. Mišković je pobjegao iz zgrade Osnovnog suda u Banja Luci 7. novembra prošle godine nakon nepravosnažne osude na četiri godine zatvora zbog obljube djeteta mlađeg od 15 godina.

U odluci Ustavnog suda, ističe se da je došlo do povrede prava na ličnu slobodu i sigurnost, jer nije izvršena obavezna dvomjesečna kontrola opravdanosti Miškovićevog pritvora, kako je propisano zakonom. Pobjegavši iz Bosne i Hercegovine, Mišković se sklonio u Hrvatsku, gdje mu je izmakla pravda, budući da su prema Ugovoru o izručenju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nedostajale pravne pretpostavke za izručenje.

Prije bjekstva, Mišković je putem advokatske kancelarije “Pucar” podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, koja je djelimično prihvaćena. On se žalio na rješenja Osnovnog i Okružnog suda u Banja Luci kojima mu je produžen pritvor, ističući opasnost od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela. Sud je tada obrazložio da postoji opasnost da bi Mišković mogao ponoviti isto krivično djelo, budući da ga je već jednom napustio i otišao u Hrvatsku.

U odluci Ustavnog suda naglašava se da nije provedena obavezna periodična sudska kontrola Miškovićevog pritvora svaka dva mjeseca, kako je propisano zakonom. Ustavni sud zaključuje da to predstavlja kršenje prava iz Evropske konvencije.

Iako je Miškovićeva apelacija djelimično prihvaćena u vezi s povredom prava na ličnu slobodu i sigurnost, Ustavni sud je odbio ostale aspekte apelacije. Zaključeno je da mu nisu prekršena prava na pravično suđenje i pravo na pretpostavku nevinosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79