Ustavni sud BiH: Tužioci Tužilaštva TK nisu prekršili prava Nedžada Izića

Ustavni sud BiH je odbio kao neosnovanu apelaciju Nedžada Izića iz Tuzle podnesenu zbog kršenja prava iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 2. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (presumpcija nevinosti) nakon podizanja i potvrđivanja optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u predmetu „Hotel Tuzla“, a u vezi sa izjavama tužilaca ovog Tužilaštva Dražena Milićevića i Anele Garčević datih na konferenciji za medije 18. februara 2020. godine.

U zaključku odluke Ustavnog suda BiH se navodi da izjave tužilaca na konferenciji za medije ne sadrže izjave o apelantovoj krivici već su date u okviru podignute i potvrđene optužnice i takvim izlaganjem nije prekršeno navedeno pravo apelanta iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 2 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Radi se o veoma značajnoj odluci Ustavnog suda BiH koja se vezuje za transparentnost u radu tužilaštava u BiH, kao i generalno pravosudnih institucija – saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79