Ustavni sud BiH ukinuo zaključke NSRS-a o prijenosu nadležnosti

Ustavni sud BiH ukinuo je odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS-a te zaključke koji se odnose na prijenos nadležnosti koje je usvojila NSRS krajem prošle godine.

Ustavni sud je odluku donio po zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i entiteta RS.
Sud je ukinio zaključke u vezi s informacijom o pravosudnim institucijama BiH, zaključke u vezi s informacijom o prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i sigurnosti, te u oblasti indirektnog oporezivanja.

Ukinute odredbe prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku BiH.

Ustavni sud je ustvrdio da postoji spor u vezi s ovim aktima. Riječ je o dokumentima koje je Narodna skupština RS-a usvojila 10. decembra prošle godine.

Informaciju je na Twitteru prokomentirao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić.

“Upravo sam dobio Odluku Ustavnog suda BiH po zahtjevu 15 poslanika u PD BiH. Ustavni sud je ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima NSRS-a, te zaključke NSRS-a u vezi s prijenosom nadležnosti sa države na entitet RS u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane. Još jedna pobjeda države BiH”, naveo je Zvizdić.

Podsjetimo, Narodna skupština RS-a usvojila je 10. decembra set zaključaka kojima se otvarao put za povrat nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta.

NSRS je tada povuka saglasnost na potpisivanje sporazuma o prenošenju određenih odgovornosti entiteta RS kroz uspostavljanje VSTV-a BiH, te je zadužila Vladu RS-a da u roku od 6 mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakon o VSTV-u RS.

Također je navedeno da se Zakon o VSTV-u BiH neće se primjenjivati na teritoriji RS-a od dana stupanja na snagu Zakona o VSTV-u RS.

NSRS je tada također zadužila Vladu RS-a da povuče saglasnot na sporazum o prijenosu nadležnosti iz oblasti odbrane, kao i na sporazum o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja između RS-a i FBiH.

Vlada RS-a je zadužena u roku od 6 mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje zakone u ovim oblastima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79