Ustavni sud FBiH odbio Berila: Skijališta su u vlasništvu Kantona Sarajevo!

Službene novine FBiH objavile su danas Presudu Ustavnog suda FBiH kojom se odbija Zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu koji je podnio načelnik Općine Trnovo, 30. augusta 2019. godine, a u vezi s odredbama Odluke o proglašenju općeg dobra i prirodnog bogatstva dijelova preduzeća kojima upravlja “ZOI `84 – Olimpijski centar Sarajevo” d.j.l. Sarajevo, kao i izuzimanju iz početnog bilansa i programa privatizacije.

Načelnik Općine Trnovo podnio je ranije spomenuti Zahtjev smatrajući da je ovom Odlukom povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine Trnovo, pozivajući se na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, kao i prava propisana u Zakonu o principima lokalne samouprave u FBiH.

Shodno tome, na zahtjev Ustavnog suda, Skupština Kantona Sarajevo dostavila je odgovor Zakonodavno – pravne komisije koja je prihvatila odgovor Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, a u kojem se navode relevantne odredbe koje su prethodile ovoj Presudi.

Podsjetimo:

Općina Trnovo je pokrenula apelaciju kod Ustavnog suda želeći da vrati u svoju nadležnost skijaške staze na Bjelašnici, koje su Općini, kako je načelnik Općine tvrdio oduzete nezakonito i date KJP ZOI’84 OCS d.o.o. Sarajevo.

“Općina Trnovo je vlasnik staza i mi ne možemo tolerisati nemar. Znamo tačno koje ćemo poteze povlačiti, a ono što je jako bitno mi planski pripremamo da to pravno i definišemo”, rekao je Berilo, nakon podnošenja apelacije.

O ovome je javnost obavijestio ministar Adnan Delić, čiju objavu prenosimo u cijelosti:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79