Ustavni sud odbio Zijada Turkovića!

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Zijada Turkovića na presude Suda Bosne i Hercegovine donesene u novembru 2013., aprilu 2014. i aprilu 2015. godine, donesene zbog različitih krivičnih djela, te utvrdio da Turkoviću nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje garantovano Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

 

– Ustavni sud zaključuje da nema povrede prava na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. Evropske konvencije kada su osporene presude obrazložene i jasne, donijete od strane nepristranog suda, kada način na koji je utvrđeno činjenično stanje i izvršena ocjena dokaza ne odaje utisak proizvoljnosti, te donijeta uz pravilnu primjenu procesnih normi, te kada ništa ne upućuje na povredu prava na pravičan postupak u cjelini, nije je apelantu uskraćeno pravo na odbranu – navodi se u sažetku odluke Ustavnog suda BiH.

Zijad Turković je pravomoćno osuđen na 40 godina zatvora za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašteni promet oružjem, pripremanje krivičnog djela ubistva, iznuda i pranje novca.

Istom presudom članovi njegove kriminalne organizacije dobili su: Milenko Lakić 35 godina zatvora, Saša Stjepanović 12, Muamer Zahitović tri, a Fadil Aljević, koji je protjeran iz BiH jer predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost, pet godina zatvora.

Nedavno je Ustavni sud BiH odbio i žalbe Milenka Lakića i Saše Stjepanovića na presude Suda BiH kao neosnovane, te također zaključio kako im nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments