Ustavni sud odbio Zijada Turkovića!

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Zijada Turkovića na presude Suda Bosne i Hercegovine donesene u novembru 2013., aprilu 2014. i aprilu 2015. godine, donesene zbog različitih krivičnih djela, te utvrdio da Turkoviću nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje garantovano Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

 

– Ustavni sud zaključuje da nema povrede prava na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. Evropske konvencije kada su osporene presude obrazložene i jasne, donijete od strane nepristranog suda, kada način na koji je utvrđeno činjenično stanje i izvršena ocjena dokaza ne odaje utisak proizvoljnosti, te donijeta uz pravilnu primjenu procesnih normi, te kada ništa ne upućuje na povredu prava na pravičan postupak u cjelini, nije je apelantu uskraćeno pravo na odbranu – navodi se u sažetku odluke Ustavnog suda BiH.

Zijad Turković je pravomoćno osuđen na 40 godina zatvora za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašteni promet oružjem, pripremanje krivičnog djela ubistva, iznuda i pranje novca.

Istom presudom članovi njegove kriminalne organizacije dobili su: Milenko Lakić 35 godina zatvora, Saša Stjepanović 12, Muamer Zahitović tri, a Fadil Aljević, koji je protjeran iz BiH jer predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost, pet godina zatvora.

Nedavno je Ustavni sud BiH odbio i žalbe Milenka Lakića i Saše Stjepanovića na presude Suda BiH kao neosnovane, te također zaključio kako im nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje.