Ususret sezoni godišnjih odmora: Covid pravila za ulazak u zemlje u kojima ljetuju građani BiH

Bliže se ljeto i sezona godišnjih odmora, kada mnogi putuju na more. Građanima naše zemlje najprivlačnije destinacije za ljetovanje su priobalno područje Hrvatske, Crne Gore, Albanije, ali i Turske i Grčke.

Cijene aranžmana su uglavnom iste kao i prethodnih godina, osim što drugu godinu zaredom, za odlazak na većinu destinacija izvan granica naše države morate izdvojiti dodatna sredstva za PCR ili brze antigenske testove.

Pristupačne cijene, ali i prelazak granice bez pasoša, samo uz ličnu kartu, primamljivi su Bosancima i Hercegovcima da svoje ljetovanje provedu na obalama Crne Gore.

Državljani Bosne i Hercegovine i stranci s odobrenim stalnim ili privremenim boravkom u BiH, kao i stranci koji su boravili u BiH u periodu od najmanje 15 dana prije ulaska u Crnu Goru ne moraju imati PCR test na ulazu u Crnu Goru. Također, za građane naše zemlje dozvoljen je i tranzit kroz Crnu Goru, bez ikakvih testova na koronavirus.

Mnogi građani naše zemlje tradicionalno ljetuju na hrvatskom primorju. Ukoliko želite uživati u čarima Jadrana, ulazak u susjednu Hrvatsku bit će dozvoljen uz negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati.

Hrvatsko primorje (Foto: G. Š./Klix.ba)
Hrvatsko primorje (Foto: G. Š./Klix.ba)

Osobe koje su primile bilo koju vakcinu potrebno je da predoče potvrde o vakcinisanju ako su drugu dozu primili prije više od 14 dana. Također, ako ste preboljeli koronavirus u posljednjih 180 dana možete preći hrvatsku granicu pod uslovom da dostavite dokaz.

Neizostavna destinacija u ponudama turističkih agencija ranije je bila i Grčka. Zbog pandemije dugo vremena ulazak ni boravak u Grčkoj radi turizma do sada nije bio dozvoljen građanima BiH. Međutim, od 31. maja ulazak u Grčku za građane naše zemlje bit će dozvoljen, ali uz određene uslove.

Uslovi za ulazak u Republiku Grčku su: popunjen PLF (travel.gov.gr), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili potvrda o primljene dvije doze vakcine (više od 14 dana mora proći od 2. doze vakcine), ili dokaz da ste prebolovali Covid prije više od dva, a manje od devet mjeseci (to dokazujete pozitivnim PCR ili antigenskim testom od dana kada Vam je dijagnostigikovan Kovid)

No, nedavno je Evropska unija donijela odluku o tome da će svi turisti koji budu potpuno vakcinisani moći da pređu granice EU, a isto bi trebalo važiti i za Grčku. Tako da ćete u ovu državu moći samo ukoliko ste vakcinisani.

S obzirom na to da su se zemlje članice Evropske unije 19. maja složile da bi granice trebale biti otvorene za putnike koji su primili obje doze vakcine protiv koronavirusa, preporuka će se odnositi i na Hrvatsku i Grčku, koje su članice unije.

Očekuje se da će EU otvaranje granica za sve potpuno vakcinisane početi već od narednog mjeseca. Odluka stiže jer se širom EU provodi masovna vakcinacija, a broj zaraženih je u padu.

Iako je Albanija još uvijek nedovoljno turistički istražena zemlja, pješčane obale sve više privlače posjetioce. Posljednjih godina Albanija je postala nezaobilazna destinacija za naše sugrađane, koji sve češće ljetovanja odlučuju provesti na plažama Jadranskog i Jonskog mora.

Građane koji su planirali ljetovati na albanskom primorju obradovat će podatak da je Albanija otvorila svoje granične prijelaze za državljane BIH, što znači da za ulazak u ovu zemlju nije potreban PCR test ili neki drugi vid testiranja na koronavirus. Međutim, za ulazak je potreban odgovarajući dokaz o raspoloživom smještaju tokom boravka u Albaniji. Kao relevantan dokaz može poslužiti potvrda o rezervaciji smještaja ili potvrda o uplati odgovarajućeg smještaja.

Poznata turska ljetovališta svake godine ugoste brojne građane naše zemlje, a isto se očekuje i ovog ljeta. Državljani Bosne i Hercegovine u Tursku mogu ulaziti uz negativan PCR test. Pri ulasku kopnenim, zračnim ili pomorskim putem u Tursku provode se mjere kontrole zdravlja.

Za građane BiH od sutra otvorene granice Grčke

Također, od 15. marta 2021. uvedeno je i obavezno popunjavanje putnog obrasca “Traveler Entry Form”, koji je potrebno ispuniti u roku od 72 sata prije ulaska u zemlju. Na osnovu informacija iz formulara bit će vam određen tzv. HES kod “Hayat Eve Sigar”, koji je potreban za ulazak u sve ugostiteljske, uslužne objekte i trgovačke centre.

Prije nego što se odlučite otputovati na ljetovanje izvan granica naše zemlje, preporučuje se da prethodno provjerite koje mjere su na snazi na željenoj destinaciji. Također, preporuka je i da se kontaktiraju nadležna diplomatsko-konzularna predstavništva u vezi sa svim detaljima ulaska u državu u koju putuju, kao i mogućim karantinom piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79