Usvojen Zakon o sprječavanju pranja novca u posljednjem trenutku

Bosna i Hercegovina ima šansu da izbjegne upis na “sivu listu” MONEYVAL-a nakon što je Dom naroda u posljednjem trenutku jednoglasno usvojio Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Iako su vlasti bile optuživane za političku trgovinu, odgoda je bila obrazložena tehničkim zamjerkama u Zakonu. Opozicija tvrdi da bi bez njihove inicijative sve propalo, dok eksperti MONEYVAL-a već su u BiH kako bi procijenili zakon i njegovu usklađenost s evropskim standardima.

Zakon je od suštinskog značaja za BiH jer, u slučaju neusvajanja, zemlja bi mogla završiti na “sivoj listi”. To bi označilo da je rizična za međunarodno poslovanje i transakcije.

Sjednica Doma naroda trajala je tek pola sata, a svi prisutni delegati glasali su “za”. Opozicioni delegati su preuzeli zasluge za usvojeni zakon, ističući da su morali pokrenuti inicijativu jer vlast nije zakazivala sjednicu na vrijeme.

Očekuje se da će eksperti MONEYVAL-a procijeniti zakon do kraja mjeseca. Ako zakon ne bude usklađen s evropskim standardima, BiH bi se suočila s teškim finansijskim posljedicama. Delegati su naglasili važnost zakona, ističući da je to jedan od ključnih koraka prema evropskim integracijama.

Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je u fokusu jer je jedan od ključnih uslova za pozitivnu odluku Evropskog vijeća u martu. Osim toga, EU je tokom posjete BiH jasno stavila do znanja da je ovaj zakon od presudnog značaja za evropski put zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79