Usvojena Strategija razvoja Tuzlanskog kantona: Očekujemo neočekivano!?

Proces izrade Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021.-2027. započeo je u decembru 2019. godine donošenjem Odluke o izradi Strategije razvoja kantona za ovaj period. Po ko zna koja Strategija u našem kantonu, obuhvata programiranje razvoja do 2027. godine. Kako je istakao prvi čovjek kantona, ova Strategija razlikuje se od svih koje je Kanton do sad imao i ona je priključak u novo doba, piše RTV Slon.

“Ona pokreće 812 miliona KM koje bi bile upućene kao podrška strateškom razvoju od kojih bi 48 posto obezbjedili iz samostalnih prihoda. Za nju se smatra da je ulaz u novo doba” – naglasio je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Svaka Vlada čini se, imala je svoje jedinstvene strategije, i svake su kao takve bile prve i mnogo su obećavale. No, koliko su u konačnici ispunile očekivanja i ono što su nudile, istražit ćemo u narednim temama. Vratimo se u realnost, neralnih obećanja. Kroz Strategiju koja će prema najavama premijera Kanton uvesti u novo doba, definisana su tri strateška cilja razrađena u 12 prioriteta i 48 mjera.

“Ta tri Strateška cilja se odnose na Dinamičan i održiv ekonomski razvoj u povoljnom poslovnom okruženju; Razvijen inkluzivni i prosperitetni društveni sektor sa jednakim pravima za sve građane; Resursno efikasan i održiv infrastrukturni razvoj. Ocijenjeno je da su projekti iz oblasti saobraćaja od najvećeg prioriteta za razvoj TK” – istakla je Erna Kusturica, pomoćnica ministra privrede TK.

A upravo su saobraćajnice dio onoga što je kantonalna Vlada uvrstila u svoj plan rada do kraja mandata. Cilj je razbiti saobraćajnu blokadu koju ima TK.

“U pitanju su tri važna putna pravca za TK Sarajevo – Tuzla, Sarajevo – Doboj, Sarajevo – Brčko” – kazao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Rad Vlade u narednom peiodu bit će usmjeren na politci koja će se provoditi na definisanju adekvatnih odgovora na korona krizu u mnogim sektorima, a prvenstveno u zdravstvu, privredi i obrazovanju. I u narednom periodu pratit će se provođenje Akcionog plana Tuzlanskog kantona za prevenciju korupcije za vrijeme trajanja pandemije „COVID 19”. Djelovanje Vlade Tuzlanskog kantona, temeljit će se na značajnim strateškim dokumentima i akcionim planovima za njihovo provođenje, koje će Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona usvojiti u prvom kvartalu 2021. godine. Tu se na prvim mjestima misli na Strategiju razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021-2027. godina, Strategiju prema mladima Tuzlanskog kantona za period 2020-2024. godina i Strategiju za prevenciju korupcije Tuzlanskog kantona 2021 – 2024. godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79