Usvojene olakšice prilikom ulaska u EU iz trećih zemalja, ali BiH još ne ispunjava kriterijume

U Evropsku uniju sada mogu ući i državljani iz trećih zemalja ukoliko je incidenca na 100.000 stanovnika u toj državi manja od 75. Bosna i Hercegovina i dalje ne ispunjava te uslove s obzirom na to da je incidenca 95.

Evropsko vijeće je usvojilo izmjene i dopune odluke o privremenom ograničavanju neesencijalnih putovanja u EU u skladu sa vakcinalnom kampanjom koja se provodi svugdje u svijetu i incidencom na 100.000 stanovnika za treće zemlje među kojima je i BiH.

Incidenca za prelazak granica EU smije biti do 75 na 100.000 stanovnika dok je ranije bila 25, međutim Bosna i Hercegovina je i dalje iznad te granice tako da još uvijek nije ukinuta zabrana putovanja za naše državljane osim ukoliko nisu u pitanju hitni slučajevi, kao i do sada. Trenutna incidenca u BiH na 100.000 stanovnika iznosi 95,52.

Ranije uspostavljeni kriterijumi se također primjenjuju kao što je stabilan ili opadajući trend novozaraženih, stopa pozitivnosti četiri posto od ukupnog broja testiranih, broj testova koji se uradi u državi i slično.

Evropska unija će se dogovoriti i o tome šta sa onima koji su vakcinisani, a dolaze iz trećih zemalja u kojima je visoka incidenca. Ulazak bi mogao biti odobren, ali uz obavezan negativan PCR test i odlazak u karantin, čak i za državljane EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79