Utvrđen rok završetka radova Bloka 7 TE Tuzla: EP BiH Kinezima uplatila avans od 108 miliona eura

Elektroprivreda BiH uplatila je avans u iznosu 108.351.750 EUR (plus PDV), čime je Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7 450 MW u TE Tuzla zaključen s kineskim Konzorcijem Gezhouba, postao efektivan.

Kako je saopšteno iz Elektroprivrede BiH, iznos avansa obezbijeđen je iz sredstava Elektroprivrede BiH.

Rok za završetak radova i puštanje Bloka u pogon je 56 mjeseci.

– Blok 7 zamjenski za postojeće blokove 3, 4 i 5 u TE Tuzla, ekološki je prihvatljiv proizvođač električne energije, projektovan u skladu sa evropskom legislativom za zaštitu okoliša, u čijoj će izgradnji biti primjenjene najbolje raspoložive tehnike za postrojenja za sagorijavnje, koje osiguravaju da emisije polutanata u zrak, vodu i tlo, budu ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i zahtjeva koje propisuju EU i BiH – saopštila je Elektroprivreda BiH.

Sa Blokom 7, Elektroprivreda BiH će kako navodi značajno unaprijediti ekološke performanse svojih postrojenja za proizvodnju električne energije iz uglja, zahvaljujući nasavremenijim tehnologijama prema kojima se projektuje novi proizvodni kapacitet.

Na lokalitetu u TE Tuzla, u toku su pripremni radovi za izgradnju budućeg postrojenja. Prema ugovoru, izvršenje radova na pripremi i uređenju lokacije obaveza su Elektroprivrede BiH. Aktivnosti su započete u novembru prošle godine, sa rokom izvršenja 12 mjeseci.

U toku pripremnih radova, predstavnici izvođača Konzorcija vršiće tehničku kontrolu na lokalitetu budućeg postrojenja, čija bi izgradnja trebalo da počne početkom naredne godine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79