Utvrđen uzrok smrti migranata u Bihaću, u snu se ugušili dimom

Uzrok smrti tri nepoznata muškarca, za koje se s velikom vjerovatnoćom pretpostavlja da se radi o migrantima, a koji su u noći između petka i subote smrtno stradali u Bihaću, je trovanje ugljen-monoksidom, pokazali su rezultati policijske istrage i obdukcije, koja je provedena u ovome slučaju.

Beživotna tijela su pronađena u napuštenom objektu nekadašnje štamparije “Bratstvo”, koja se nalazi u bihaćkom naselju Midžića mahala, nakon što je prije toga izbio požar na objektu.

Vatru su primijetile komšije te su oko dva sata ujutro pozvale vatrogasce, koji su izašli na lice mjesta i u roku od sat vremena ugasili požar.

Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK, kaže kako su na lice mjesta izašli patrola policije i Vatrogasna jedinica te da je, nakon što je ugašen požar, odlučeno da se, zbog smanjene vidljivosti, uviđaj odgodi do jutarnjih sati.

“Prilikom uviđaja u samom objektu su pronađena tri izgorjela tijela, koja su bila ugljenisana do neprepoznatljivosti i čiji identitet još nije utvrđen. Uz njih nisu pronađeni nikakvi dokumenti ili su oni uništeni u požaru. Patolog koji je prisustvovao uviđaju je pregledom leševa ustanovio kako nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na nasilnu smrt. Tijela su potom odvezena u Kantonalnu bolnicu na obdukciju”, kazao je Šiljdedić.

Obdukcija je pokazala da se radi o odraslim muškarcima čija je starost između 20 i 30 godina, a za potrebe identifikacije s tijela su uzeti uzorci DNK, zubi i neoštećeni dijelovi kože koji mogu pomoći u identifikaciji stradalih. U policiji kažu kako se, na osnovu položaja u kojima su tijela pronađena, pretpostavlja da su umrli tokom spavanja od posljedica gušenja dimom, prenose Nezavisne.

Dosadašnji rezultati istrage pokazali su da su prilikom boravka u pomenutom objektu te osobe koristile svijeću, pa se pretpostavlja da je ona uzrokovala požar koji je zahvatio zgradu.

Mještani koji žive u blizini kažu da je objekat nekadašnje štamparije već mjesecima utočište migrantima, koji dolaze na područje Bihaća, i da su se u unutrašnjosti nalazile velike količine smeća koje su ostavljali iza sebe.

Uviđaj u ovom slučaju obavili su pripadnici kriminalističke policije MUP-a USK pod nadzorom dežurnog kantonalnog tužioca. Kako saznajemo, tijela stradalih migranata biće ukopana na gradskom mezarju Humci u Bihaću.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sazvao je za sutra tematsku sjednicu povodom migrantske krize i posljedične humanitarno-sigurnosne situacije, s akcentom na zbivanja u Unsko-sanskom kantonu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79