Uvodi se neradna nedjelje za trgovce u Federaciji BiH

Uvodi se neradna nedjelje za trgovce u Federaciji BiH


Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada Federacije BiH je utvrdila nacrt novog Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Ovim zakonom se uvode nova pravila u sektoru trgovine, koja su usklađena s propisima Evropske unije. Zakon propisuje uslove i metode za obavljanje trgovinskih djelatnosti, različite oblike trgovine, te regulative za formiranje i isticanje cijena, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Podsjetimo, Federalna vlada je već u decembru prošle godine usvojila Nacrt zakona i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Oba doma Parlamenta FBiH su tokom sjednica u aprilu i maju ove godine podržali Nacrt, nakon čega je Federalno ministarstvo trgovine organizovalo javne rasprave.

Uvodi se i moderna nomenklatura

Predlagač zakona ističe da će novi propis dodatno urediti procedure i obaveze trgovaca. Također, regulišu se pitanja odobravanja popusta i prodaje po sniženim cijenama, s ciljem unapređenja tržišne konkurencije i zaštite potrošača. Zakon uvodi savremenu terminologiju i klasifikaciju oblika trgovine, kao i nove institute poput posebnih tržišnih institucija. Propisuje se obaveza vođenja evidencija o trgovini, praćenje tržišnih kretanja, te se zabranjuju ograničenja trgovine, uz uvođenje privremenih mjera za regulisanje tržišta. Osim toga, zakon reguliše i radno vrijeme u trgovinskom sektoru.

Prema zakonu, trgovac samostalno određuje radno vrijeme svojih objekata, no prodajni objekti smiju raditi od ponedjeljka do subote, ukupno do 90 sati sedmično, dok su nedjelje i praznici neradni. Neradne praznike određuju Vlada Federacije BiH ili nadležno ministarstvo, koje također može odrediti koji trgovinski objekti trebaju biti otvoreni tokom praznika.

Iz ovih pravila izuzeti su cvjećare, pekare, suvenirnice, kao i prodajni objekti smješteni u blizini željezničkih i autobusnih stanica, aerodroma, benzinskih pumpi, bolnica, hotela, te kulturnih i vjerskih objekata, muzeja, parkova prirode i groblja. Na njih se ne odnosi ograničenje radnog vremena, kao ni na otkup poljoprivrednih proizvoda, prodaju na štandovima te sezonske prodaje u sklopu sajmova, manifestacija i izložbi. Također, izuzeti su elektronske prodavnice, automati i prodaja na poljoprivrednim imanjima. U slučaju vanrednog stanja ili prirodne katastrofe, Federalna uprava civilne zaštite određuje radno vrijeme.

Detaljna regulacije internet prodaje

Radno vrijeme dragstora određeno je na period od 00:00 do 24:00 sata svaki dan.

Novi zakon detaljno reguliše internet prodaju, s obzirom na sve veći udio koji ona ima u maloprodaji. Uočene su određene nepravilnosti zbog pravne neuređenosti u oblasti elektronskog poslovanja, pa je bilo nužno predvidjeti mehanizme kojima će se sankcionirati nepoštene trgovačke prakse.

Zakonom su propisane mjere zabrane nepoštenog trgovanja, kao i nadzor nad provođenjem zakona. Definirani su prekršaji za povrede zakonskih odredbi, a inspekcijski nadzor osigurava njihovo provođenje. U zakonu su jasno definirana ovlaštenja inspektora u postupku nadzora nad primjenom zakonskih mjera.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija