Uvođenje 5G mreže u BiH: Geopolitička dilema u kojoj ne možemo biti nesvrstani

Uspostavljanje 5G mreže je postalo prvorazredno sigurnosno i geopolitičko pitanje u svijetu. Sjedinjene Američke Države uveliko lobiraju među drugim državama da ne prihvate infrastrukturu kineskih kompanija za razvoj ove mreže. Bosna i Hercegovina još nije riješila dilemu – SAD ili Kina.

Prilikom nedavne posjete američkog državnog sekretara Mikea Pompea Sloveniji, ova zemlja je potpisala deklaraciju o 5G mreži, čime je onemogućila korištenje kineske infrastrukture za koju Zapad tvrdi da je sigurnosna prijetnja. Početkom sljedećeg mjeseca Pompeo bi trebao posjetiti i Hrvatsku, a navodno je jedan od razloga posjete i 5G. Prethodno je spomenutu deklaraciju potpisalo i nekoliko drugih zemalja.

Nije poznato da li će Pompeo ili neki drugi američki zvaničnik posjetiti i Bosnu i Hercegovinu ovim povodom, a jasno je i da će i domaća vlast morati odlučiti između 5G infrastrukture Zapada ili Kine. Među političkim akterima ne postoji javna diskusija o ovom pitanju, a BH Telecom i m:tel već koriste opremu kineskog Huaweija koji je veliki predmet sporenja između SAD-a i Kine. Eronet koristi Ericssonovu infrastrukturu.

Spomenute telekom operatere pitali smo da li su već razgovarali s Huaweijem o uspostavljanju 5G mreže i, ako jesu, da li su postigli neke konkretne dogovore. Do objavljivanja teksta odgovorili su nam samo iz m:tela.

“Kompanija m:tel primarnom misijom svog poslovanja u Bosni i Hercegovini smatra uvođenje novih tehnologija, novih usluga i mogućnosti koje pruža svojim korisnicima, kao i praćenje svjetskih trendova u telekomunikacionom svijetu. S tim u vezi, kompanija m:tel je fokusirana na tehnološka rješenja i korisničke usluge koje pruža postojeća 4G tehnologija. U trenutku kada budu stvorene sve neophodne pretpostavke za uvođenje 5G mreže na nivou Bosne i Hercegovine, u skladu s propisima i odlukama Regulatorne agencije za komunikacije, kompanija m:tel će svoj fokus usmjeriti na razvoj usluga i servisa koje korisnicima omogućava ta tehnologija”, saopćili su iz m:tela.

Kineska ambasada: Nismo čuli za prijetnje nacionalnoj sigurnosti Bosne i Hercegovine

U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH kratak komentar dao nam je zamjenik ministra komunikacija i prometa Nedžad Branković.

“Ja koliko sam informisan i 4G mreža se na tržištu još uvijek nije valorizirala u kapacitetima da se otvara potreba razgovora o 5G mreži. Ja cijenim da u okviru politike telekomunikacija BiH i naše razvojne i tehnološke orijentacije trebamo vezate za naše vanjsko-političke ciljeve, a to evropske i evroatlanske integracije”, kazao je za Klix.ba Branković.

S druge strane, oglasili su se iz Kineske i Američke ambasade.

U odgovoru za Klix.ba iz Ambasade Kine su komentarisali navode da je Huawei sigurnosna prijetnja i pitali smo ih kako će postupati prema Bosni i Hercegovini ako sa SAD-om potpiše navedenu deklaraciju.

“Usluga 4G mreže je u Bosni i Hercegovini dostupna od juna prošle godine, pružajući pogodnost građanima u Bosni i Hercegovini. Huawei je učestvovao u izgradnji. Nismo čuli za prijetnje nacionalnoj sigurnosti Bosne i Hercegovine zbog saradnje s kineskim kompanijama. U vremenu globalizacije, sve zemlje trebaju zajedno diskutovati i doprinositi razvoju 5G te ostvariti zajedničku pobjedu. Politiziranje 5G i djelovanje u malim krugovima ne ide u korist razvoju 5G, niti je u skladu s principom pravedne konkurencije i zajedničkim interesima međunarodne zajednice. U potpunosti vjerujemo da će međunarodna zajednica jasno sagledati suštinu ovog pitanja i ustrajno štititi otvoreno, pravedno, pošteno i nediskriminirajuće poslovno okruženje”, poručili su.

Podsjetili su da je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na simpoziju globalnog upravljanja poručio da je namjera Kine da predloži globalnu inicijativu za sigurnost podataka. Objasnili su o kakvoj je inicijativi riječ.

“Ključne tačke ove inicijative su sljedeće:

– održavanje otvorenog, sigurnog i stabilnog globalnog lanca opskrbe;

– protivljenje korištenju informacione tehnologije za narušavanje kritične infrastrukture drugih država ili krađe važnih podataka;

– preduzimanje mjera za sprečavanje i zaustavljanje aktivnosti koje narušavaju zaštitu ličnih podataka;

– protivljenje zloupotrebi informacione tehnologije za provođenje masovnog nadzora nad drugim državama;

– protivljenje prisiljavanju domaćih kompanija da čuvaju podatke stečene u inostranstvu na vlastitoj teritoriji;

– ne dozvoljava se traženje od kompanija ili pojedinaca da daju podatke koji se nalaze u drugim državama bez njihovog odobrenja;

– kompanijama nije dozvoljeno da instaliraju stražnji ulaz (backdoor) u svoje proizvode i usluge.

Kina je predložila ovu inicijativu u cilju zaštite globalne sigurnosti podataka i lanca opskrbe, unapređenja razvoja digitalne ekonomije te pružanja nacrta za izradu relevantnih globalnih pravila. Ova inicijativa govori o predanosti Kine zaštiti globalne sigurnosti podataka”, naglasili su iz Ambasade Kine.

Ukazali su na to da Kina poziva vlasti svih zemalja, kompanije i zainteresovane strane da podrže ovu inicijativu i, kako su istakli, zajednički preuzmu globalnu odgovornost u digitalnoj eri za postizanje saradnje od obostrane koristi i zajedničkog razvoja.

Američka ambasada: Potičemo Bosnu i Hercegovinu da potpiše inicijativu

Da li će Bosna i Hercegovina biti jedna od zemalja kojoj će biti ponuđeno potpisivanje deklaracije o 5G mreži i kako će SAD djelovati prema Bosni i Hercegovini ako odluči koristiti Huaweijevu opremu – pitanja su koja smo postavili Američkoj ambasadi.

“Državni sekretar SAD-a Michael Pompeo je 5. augusta ove godine pozvao sve nacije i kompanije koje su opredijeljene za slobodu da se priključe ‘Clean Network’ inicijativi i mi potičemo Bosnu i Hercegovinu i njene kompanije da potpišu ovu inicijativu. Pozdravljamo saradnju s partnerima i saveznicima kako bismo osigurali našu zajedničku sigurnost u 5G budućnosti. Ukoliko se neka zemlja odluči da dozvoli nepouzdanoj kompaniji da joj gradi 5G mrežu, SAD će morati ponovo procijeniti na koji način razmjenjuje informacije i na koji način se s tom zemljom povezuje”, potcrtali su.

Kako su saopćili iz Ambasade SAD-a za Klix.ba, dopuštanje nepouzdanim, visokorizičnim ponuđačima, kao što su Huawei i ZTE, da postanu dio bilo koje mreže, bilo da je riječ o 5G ili nekoj drugoj mreži, čini ključne sisteme podložnim smetnjama i manipulaciji te osjetljive vladine, privredne i osobne informacije izlaže riziku.

“Bosna i Hercegovina treba slijediti SAD”

Za profesora na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžada Korajlića ne postoji dilema – Bosna i Hercegovina treba slijediti američki stav.

“Naravno, nemam ništa protiv kineske tehnologije i nemam ništa protiv kineske privrede. Međutim, Bosna i Hercegovina treba da slijedi put euroatlantskih integracija, put koji predlaže SAD, jer se do sada pokazalo da je SAD iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine. Ako želimo da idemo u NATO, u Evropsku uniju, mislim da je to jedino ispravno što Bosna i Hercegovina treba da uradi. Sve ostalo bi bilo loše po naš status u NATO-u i odnose prema Americi”, mišljenja je.

Prema riječima Korajlića, Bosna i Hercegovina nije zemlja koja može da se usprotivi nekom dobrom prijedlogu. Ponovio je da kineska tehnologija ima dobre strane, ali da prioritet treba biti ono što predlažu Amerikanci.

Odgovorio je na pitanje zašto se nije problematizirala Huaweijeva oprema prilikom uspostavljanja 4G mreže.

“Taj problem je postojao i prije, ali se nije toliko javno ispoljavao koliko sada kod 5G mreže. Tako da je i tada bilo preporuka da se to uradi i mislim da je to tada urađeno diletantski od strane onih koji su tada odlučivali u Bosni i Hercegovini”, ocijenio je Korajlić u izjavi za Klix.ba.

Upitan da li Bosna i Hercegovina treba strahovati od neke vrste revanšizma Kine ako ne prihvati infrastrukturu njenih kompanija, kazao je da je to velika država, previše jaka i moćna da bi se toliko bavila Bosnom i Hercegovinom.

“Bosna i Hercegovina se treba svrstati lijevo ili desno. Mi smo toliko slabi da ne bismo trebali ići protiv do sada dokazanih prijatelja kao što su Sjedinjene Američke Države”, zaključio je.

“Lijevo ili desno”

Istog mišljenja o ovom pitanju kao profesor Korajlić je i zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović. On pretpostavlja da je dilema riješena u dijelu zemlje.

“Prije svega hoću da kažem da su vlasti, bar ovdje u Federaciji, već izabrale Kinu. Gdje i na kojem mjestu – ja to ne znam”, rekao je.

Za njega je potrebno znati da je ovo ekonomsko, političko i sigurnosno pitanje. Prije svega se osvrnuo na sigurnosni aspekt.

“Sigurnosni aspekt sam najbolje shvatio – koliko ga mi ne tretiramo, tako što sam dobio odgovor od sigurnosnih agencija da one ni na koji način nisu bile ni uključene, ni konsultovane, niti su na bilo koji način učestvovale u nečemu što je prekrupna stvar, jer su informacija i komunikacija sve. Naše sigurnosne agencije su odgovorile da one ni na koji način nisu učestvovale, pa čak ni u razgovoru za savjetovanje kada je riječ o uvođenju ovih tehnologija. Svakom ko razumije šta je 5G mreža je jasno kako će sve funkcionisati. Onaj ko ima nadzor nad tim, ima nadzor nad državom”, potcrtao je.

Govoreći o ekonomskom aspektu izdvojio je podatak da će tržište 5G mreže u narednih pet godina iznositi više od stotinu milijardi dolara. Ocijenio je da Bosna i Hercegovina o ovom pitanju ne može donijeti odluku, a da ne osjeti ekonomske posljedice. Za Magazinovića ne znači da, ako su SAD i Evropska unija na jednoj strani, onda kineska oprema nije kvalitetna.

“Ali u svakom slučaju znači da je u sigurnosnom, ekonomskom i političkom smislu uvođenje 5G mreže prostor trećeg svjetskog rata koji je ovaj put tehnološki. Bosna i Hercegovina kao mala zemlja nema baš izbora i ne može biti nesvrstana, nego mora biti na jednoj strani. Bosna i Hercegovina sada u političkom smislu bira stranu. Ponavljam, izgleda da je u Federaciji već izabrana strana i da je to Kina. Ko je to uradio i zašto treba objasniti javnosti. Možda je to dobra odluka, ali kojoj je morala prethoditi javna rasprava”, izjavio je Magazinović za Klix.ba.

Kako je kazao, čuo je glasine da je BH Telecom nedavno kupovao opremu za 5G ready i da je potrošen veliki novac za to. Ovu glasinu je provjerio.

“Ja sam to pitao i dobio sam odgovor koji je odličan, ali mislim da su se poigrali riječima. Pitao sam da li je to urađeno u posljednjem mjesecu. Rekli su mi da to nije urađeno u posljednjem mjesecu i nisu rekli da to nikako nisu kupili”, istakao je.

Također je podsjetio da je BH Telecom objavio da je lider u razvoju 5G mreže i da ih zbog toga treba pitati kako su uspjeli u tome.

“Mi želimo u Evropsku uniju i vladajuće političke elite i oni koji imaju najveću političku moć koriste svaku priliku da to kažu. Postoji pravilo da kada Bosna i Hercegovina nema stav, onda slijedi politiku EU. Bilo bi interesantno vidjeti da li je iko ko ima moć odlučivanja razgovarao o tome s nekim iz EU. Ovako se to radi na jedan nesistematičan način, a posljedice će platiti država u cjelini, jer na osnovu tih odluka ćemo biti svrstani”, smatra Magazinović.

Obrazložio je ono što smatra suštinom po ovom pitanju.

“Ono što će biti 5G mreža u smislu mogućnosti koje će ponuditi i oslanjanja svakodnevnog života na nju traži da se razmišlja u tom kontekstu. To je taj tehnološki aspekt o kojem mnogi razmišljaju iz ugla 2020. Nemojte misliti da će naš život biti isti za pet ili 10 godina – neće, bit će drugačiji i oslanjat će se na 5G mrežu. Podaci i informacije su nova nafta, zlato i novci koje će brzo primati i o tome treba razmišljati kada se o ovome donosi odluka. Ne bih imao ništa protiv da je na osnovu bilo kakve analize naših institucija donesena odluka da mi kupimo opremu od npr. Afganistana. A ne kao u slučaju Malog Šengena o kojem se govorilo godinama, a naše Predsjedništvo donese odluku da ćemo mi to analizirati. Pa šta su radili dvije godine? E tako ćemo mi i ovo analizirati kada operateri kupe opremu. Operatere i sigurnosne agencije sam pitao da li se u nabavci 4G opreme kroz tender vodilo računa o sigurnosnom aspektu i svemu onome što jeste tema na međunarodnoj sceni”, izjavio je.

Smatra da postoji mogućnost da Bosna i Hercegovina bude na jednoj strani, a ostatak regije na drugoj strani napomenuvši da treba pročitati dio sporazuma Srbije i Kosova iz Washingtona koji se odnosi na ovo pitanje.

Upitan da li bi kao parlametarac podržao američku deklaraciju o 5G mreži, odgovorio je da je nije pročitao, ali da “ne možemo malo” slijediti vanjskopolitičke prioritete Bosne i Hercegovine – članstvo u EU i NATO-u.

“Za mene u političkom smislu nema dileme. U tehnološkom i sigurnosnom neka kaže struka. Ovo je trenutno političko svrstavanje za narednih puno godina gdje će se na osnovu toga tretirati država. Ne možemo imati politiku koju će drugi slijediti. Nije ovo više Josip Broz Tito i Jugoslavija kada su drugi slijedili nas. Mi smo mali koji slijede velike”, naveo je.

Šta je 5G?

5G mreža internet će učiniti znatno bržim i omogućiti stabilnu konekciju bez prekida. Omogućit će široku primjenu umjetne inteligencije u različitim oblastima. Iz Evropske komisije su na praktičnim primjerima objasnili šta znači ova tehnologija prenosi Klix.

“Primjerice, policajci će nakon saobraćajne nesreće biti brže obaviješteni o samom događaju, a semafori će se automatski prilagođavati stanju na saobraćajnicama. Uz ovakvu tehnologiju, vozila će moći komunicirati između sebe i razmjenjivati podatke, primjerice o stanju u prometu, a i s okolinom. Npr. automobil može primiti informaciju za koliko će se sekundi promijeniti svjetlo na semaforu, što će vozaču omogućiti bolju reakciju i doprinijeti sigurnijoj vožnji. Razvojem 5G mreže unaprijedit će se medicina koja će hirurzima omogućiti pružanje pomoći kolegama u operacijskim salama u stvarnom vremenu, a bit će moguće i izvođenje operacija na daljinu preko robotiziranih ruku”, objasnili su iz Evropske komisije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79