Uvođenje komunalne policije u Sarajevo na pauzi: Nevidljiva isplativost zarade

Uvođenje komunalne policije u Sarajevo na pauzi: Nevidljiva isplativost zarade


Planovi uvođenja komunalne policije u Sarajevu susreću se s izazovima finansijske održivosti, a razlike u mišljenjima među rukovodstvom i dalje otežavaju napredak. Ideja o uspostavi komunalne policije s ciljem kažnjavanja neodgovornih građana i poboljšanja higijene grada prvi put je predstavljena prošle godine, a nacrt zakona je usvojila Vlada Kantona Sarajevo. Međutim, od tada nije ostvaren nikakav napredak.

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite Kantona Sarajevo, izrazio je svoje sumnje u finansijsku održivost komunalne policije prema materijalu koji je dobio. Prema njegovim riječima, za komunalnu policiju bi bilo potrebno svakodnevno napisati kazne u vrijednosti od 18.000 KM, kako bi bila finansijski samoodrživa.

“U ovom trenutku, budžet za komunalnu policiju prema prijedlogu iznosi više od 6 miliona KM. S obzirom na postojeće finansijske izazove u ministarstvu, teško je vidjeti kako se ovome možemo posvetiti. Ako bismo slijedili ovu logiku finansijske održivosti, to znači da bi komunalna policija svakodnevno morala naplatiti kazne u iznosu od 18.000 KM, bez obzira na dan ili vikend”, izjavio je Bečarević za Raport.

On je dodao da trenutni budžet ne bi bio dovoljan da podrži komunalnu policiju, čime bi se zapravo našlo u paradoksalnoj situaciji da bi komunalni policajci morali kažnjavati komunalna preduzeća za neodgovarajuće radnje.

Ministar Bečarević je naglasio da nije protiv ideje o komunalnoj policiji, ali ističe da prvo treba riješiti probleme unutar komunalnih preduzeća kako bi se obezbijedila efikasna infrastruktura za njihovo djelovanje. Prema njegovim riječima, komunalna preduzeća bi trebala biti pravilno organizovana i funkcionalna prije nego što se razmotri uvođenje komunalne policije.

Bečarević je iznio da je dio oko komunalne policije izbačen iz sporazuma o formiranju nove kantonalne vlade, te da je odlučeno da se prvo provede restrukturiranje komunalnih preduzeća prije bilo kakvih daljnjih koraka u vezi sa zakonom o komunalnoj policiji.

Dok se rasprave i pregovori nastavljaju, građani Sarajeva ostaju suočeni s problemima neodgovornog odlaganja otpada i higijenskim izazovima u gradu. I dalje ostaje otvoreno pitanje o tome kako će vlasti uspjeti efikasno implementirati komunalnu policiju i osigurati čistiju i uredniju sredinu za sve građane.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija