Uvođenje reda na ulicama: U Mostaru će “parking papcima” uručivati prekršajne naloge

Iako je 1. oktobra bilo planirano da će u Mostaru, ukoliko se stvore potrebni uslovi, početi izdavati prekršajni nalozi za sve nesavjesne vozače koji odbijaju plaćati parking mjesto u nekoj od tri obilježene zone u gradu, to još nije učinjeno. Odluka da se krene u realizaciju ovoga izglasana je na sjednici Gradskog vijeća.

Trenutno stanje na ulicama je haotično, a građani parkiraju automobile gdje god za to postoji prostor, na trotoare, zelene površine i slično. Razlog je što je vozila, i bez onih koja dolaze sa strane, više nego mjesta za parkiranje.

Uprkos svemu, građani podržavaju pokretanje ovog projekta, ali se pitaju da li su stvoreni preduslovi za njegovo uvođenje.

– Dosadašnja iskustva s onim što je uradilo Gradsko vijeće su vrlo loša. Ima tu mnogo problema. Čekam da vidim koja će se rješenja ponuditi za parking za stanare, kaže Berislav Božić.

Mostarci Suad i Adis smatraju da bi ova odluka mogla doprinijeti smanjenju gužve u gradu.

LOŠA ISKUSTVA

– Mislim da nemamo dovoljno parking mjesta, ali što se tiče naplata i reda, apsolutno sam za. U ovom gradu se vozi previše automobila. Malo prošetajte i smanjite trošak. Parking je, u principu, svugdje skup i niko toga nije pošteđen, govori nam Suad.

– Treba ovo da se uvede, vjerujem da će se smanjiti gužve u gradu, ističe Adis.

Edin, pak, tvrdi da ukoliko se nadležni u ovom slučaju budu ponašali savjesno, te kontrolisali red na ulicama Mostara, neće se pojaviti problem da se automobili parkiraju mimo obilježenog mjesta.

– Ljudi se brzo naviknu na sve. Ako organi reda budu radili svoj posao, ne bi trebalo biti problema. Svugdje se plaća parking. Isto tako, potrebna su sistemska rješenja, a ne da bude samo naplata, kaže on.

CIJENE

Direktor MO parkinga Davor Knezović za naš list je pojasnio kako su dobili odobrenje za pristup Registru novčanih kazni, te odobrenje za prekršajne naloge od Ministarstva pravde i RAK-a za mobilno plaćanje, dok su ugovori sa operatorima u toku.

– Aplikacija za kontrolu i naplatu parkiranja se završava i testira. Svi aparati su u funkciji. Održana je Skupština preduzeća i u toku je imenovanje v. d. članova Nadzornog odbora. Nismo sigurni da ćemo krenuti s prekršajnim odredbama 1.10. dok ne bude sve u punoj funkciji. Građane ćemo pravodobno informirati o svemu, kazao je Knezović.

Parking će se u početku naplaćivati na 1.198 ocrtanih mjesta u tri zone. Cijene se, ovisno od zone, za sat kreću od pola do marku i po. Cijena mjesečne karte za korištenje parking mjesta iznosit će od 10, 15 ili 20 maraka ovisno o zoni, piše Oslobođenje.

– Cijene su od 5 KM mjesečno do 25 za stanare, a 40 KM za sve zone. Želimo što prije krenuti i u drugu fazu obilježavanja parking mjesta oko zgrada, a tu će cijene za stanare biti znatno niže. To je plan sadašnje uprave, tvrdi Knezović.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79