Uvodne riječi odbrane Solaka: Zbog ovoga niko neće da se uključi u nabavku vakcina

Afera „Respiratori“ se nastavlja, ročište optuženima Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević, održano je danas.

Sutkinja u ovom slučaju je Džemila Begović.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Mersela Bajramović, pravna zastupnica direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka kazala je da optužnica dovela do velike štete Bosni i Hercegovini, što može imati još šire posljedice.

Optužnica je imala za cilj rušenje Vlade Federacije BiH.

“Dokazat ćemo da nema nikakvog organiziranja zbog sticanja protupravne koristi. Ovaj postupak je bio u skladu sa zakonom, a kolike posljedice ima ovaj postupak vidimo da niko ne želi da se uključi u nabavku vakcina. Evo imali smo skoro situaciju da na vanrednoj sjednici Vlade KS premijer Edin Forto kazao da pokušavaju nabaviti vakcine, ali da većina proizvođača kaže da pregovaraju samo sa državama, što potvrđuje tvrdne moje kolegice Vidović”, kazala je ona.

Osvrnula se advokatica Bajramović na nabavku vakcina iz UAE-a koje bi trebao nabaviti Kanton Sarajevo i dodala da je ovo kriminal u najavi ako ćemo sve posmatrati kako gleda tužilaštvo.

“Nesporno je da je zaista bila potreba sa respiratorima, praviel su se pokretne bolnice, koje su morale imati svu opremu. Vrlo lako ćemo dokazati da je hitnost bila nužna. Ponuda Srebrene maline nije bila jedina, što pokazuje da nije bilo kriminalnih radnji, zašto ih tužilaštvo ne spominje. U nizu ponuda imate ponude Srebrene maline, koja je u potpunosti odgovarala potreba, niko nije reagirao.

Tužilaštvo aludira na kriminal zbog promjene imena u ugovoru, a to je greška, koja se svima može desiti. Svakome se desi greška pa i vam ačasni sude.

Kada je u pitanju cijena, u ovom slučaju svaki dan igra ulogu, tog dana ovakav respirator niste mogli način da se mogao nabaviti po jeftinijoj cijeni”, istaknula je ona.

Respiratori su jučer verifikovani, poručila je ona i dodala da izgleda Tužilaštvo ne poštuje instituciju koja je to uradila.

“Nadamo se da ćete donijeti jedinu ispravnu objektivnu odluku i donijeti oslobađajuću presudu”, zaključila je Bajramović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79