Uvoz premašio granice: Gase se domaće punionice pitke vode u BiH

Uvoz premašio granice: Gase se domaće punionice pitke vode u BiH


Tržište Bosne i Hercegovine suočava se s alarmantnim trendom – uvoz vode, sokova i bezalkoholnih pića dosegao je rekordnu vrijednost od 80 miliona KM u prvih šest mjeseci ove godine, što je gotovo 17 posto više nego prošle godine. Dok izvoz pakirane vode porijeklom iz Bosne bilježi skroman rast od oko 2 miliona KM, ogroman trgovinski disbalans od gotovo 60 miliona KM postavlja pitanje održivosti domaćih proizvođača.

Punionica vode kod Kladnja, čija je voda bila najprodavanija u tuzlanskoj regiji i uživala ugled s brojnim kvalitetnim nagradama, morala je zatvoriti svoju proizvodnu liniju prošle godine. Proizvođači se suočavaju s poremećajima na tržištu i visokom inflacijom, a nedostatak adekvatne zaštite od strane države otežava im opstanak.

Mirza Kuluglić, vlasnik firme iz Kladnja, izjavljuje da Bosna i Hercegovina ima sve preduslove da postane svjetski lider u kvalitetnim vodama, no nedostaje organiziranost države u podržavanju domaće proizvodnje. Također, spominje problematiku na graničnim prelazima, koja usporava transport i povećava troškove.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine objašnjava trgovinski deficit u sektoru voda, sokova i bezalkoholnih pića kao posljedicu Cefta sporazuma, neprekidnog marketinga uvoznih pića i favoriziranja uvoznih proizvoda od strane trgovačkih lanaca.

Uz apel građanima da daju prednost domaćoj vodi i podrže domaće proizvođače, te poziv vlastima da ih zaštite, privrednici predlažu osnivanje klastera domaćih proizvođača vode kako bi jačali marketinške kapacitete. Unatoč mogućim rješenjima, izostanak konkretnih koraka prijeti malim punionicama vode koje se teško mogu nositi s velikim marketinškim izazovima.

Situacija je alarmantna jer se pokrivenost uvoza izvozom voda, sokova i bezalkoholnih pića kreće ispod 30 posto. Stoga, državne vlasti moraju poduzeti hitne mjere zaštite domaće proizvodnje kako bi osigurale održivost i prosperitet lokalnih proizvođača vode i pomogle BiH da ne izgubi svoje bogatstvo kvalitetne pitke vode.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija