Uvozimo li smrznuti hljeb?

Uvoz pekarskih proizvoda tek je za jednu trećinu pokriven izvozom iz BiH. U 2019. godini najviše se uvozilo iz Srbije, a izvozilo u Hrvatsku. Pitanje je da li se u BiH, kao što je to slučaj sa zemljama regije, uvozi “smrznuti” hljeb koji se peče u bh pekarama? Zvanična statistika ne prepoznaje taj pojam, jer se pod izvozno/uvoznom tarifom vodi više proizvoda.

U prvih jedanaest mjeseci prošle godine ukupno smo uvezli skoro 29 tona (28,944,415 t) hljeba, peciva kolača i drugih pekarskih proizvoda podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH. Prema istim podacima najviše smo uvozili iz Srbije, skoro 13 tona pekarskih proizvoda u vrijednosti od 59 miliona KM. Iza Srbije Slijedi Hrvatska, a potom Bugarska. Iz Ukupno 28 zemalja uvezeno je ovih proizvoda u vrijednosti od 140 miliona i 792 hiljade KM, potvrđeno je za N1.

Pekarska industrija izvozila je, no znatno manje nego što se uvozilo. Izvoz pokriva tek trećinu uvoza. Najviše se izvozilo u Hrvatsku nešto više od šest tona hljeba, peciva, kolači, keksa te ostalih pekarskih proizvoda. Ukupna vrijednost izvoza ovih namirnica u Hrvatsku dosegla je skoro 19 miliona KM pokazuje statistika.

Srbija i Hrvatska su u odnosu na uvoz zamjenile mjesta, tako da se Srbija nalazi na drugim mjestu po izvozu pekarskih proizvoda iz BiH. U prvih jedanaest mjeseci prošle godine izvezeno je u Srbiju robe u vrijednosti od deset miliona KM.

Osim zemalja regije kompanije iz BiH izvozile su pekarske proizvode i u SAD, Saudijsku Arabiju, Tursku, Irak, Irsku, pa čak i u daleku Kinu. U Kinu je izvezeno najmanje – tek pedeset kg pekarskih proizvoda u vrijednosti od 202 KM.

Obzirom da se pod uvozno/izvoznom tarifom 1095 nalazi više različitih proizvoda iz pekarske industrije teško je utvrditi da li se i koliko uvozi “svježeg hljeba”. Tj. koliko je među uvezenim proizvodima smrznutog i polugotovog hljeba.

Polemika oko uvoza “svježeg” hljeba, peciva, pokrenula se u Srbiji nakon što je “Politika” objavila da se uvoz ovih proizvoda udvostručio u 2019. godini, kada je uvezena vrijednost robe od 6,8 miliona evra, dok je 2018. godine “svježih” peciva uvezeno tek 3,1 milion eura.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79