Uz dozu straha počinje škola u USK-a: Evo kako će se postupati u slučaju zaraze učenika

Svi učenici osnovnih i srednjih škola USK-a u ponedjeljak sjedaju u klupe, uz dvije sedmice zakašnjenja u odnosu na vršnjake u ostatku države.

Vlada Kantona je vrlo rado izišla ususret roditeljima, koji su tražili da se početak škole prolongira zbog sigurnosne situacije, često se navodilo zbog nekontrolisane kulminacije migrantske krize.

Za i protiv maske

Međutim, direktniji problem je bio taj što se Vlada upravo zbog migranata nije stigla spremiti i odgovoriti svim zahtjevima kriznih štabova, zavoda za javno zdravstvo i u konačnici preporuka WHO-a za prevenciju virusa kada su najmlađi u pitanju.
Mnogi forumi, vijeća i roditelji, koji su tražili odgodu početka školske godine, nisu dobili što su tražili. Migrantska kriza nije riješena ucjenom početka škole, samo je doprinijela da se stvari malo uozbilje na planu uspostave povoljnijeg stanja sigurnosti.

Drugi roditelji su tražili normalno stanje u školama, uzaludno se protivili Covid-19 režimu te i dalje strahuju za psihičko zdravlje svoje djece zbog organizacione promjene i vanrednog stanja.

Obavezne smjernice za USK su da će školski čas trajati 30 minuta, za vrijeme odmora učenicima nije dozvoljen izlazak iz učionice, već tek po završetku nastave.
U razredu je dozvoljeno da boravi maksimalno 18 učenika od minimalno dva metra razmaka između klupa za kojima sjede. Nošenje zaštitnih maski je obavezno po smjernicama Zavoda za javno zdravstvo, a maske su obavezne tokom boravka u školi i za sve uposlenike.

– Ukoliko se desi da imamo učenika sa simptomima koronavirusa, nastavnik će izolirati učenika te pozvati roditelje i nadležnu službu u Domu zdravlja, odnosno Higijensko-epidemiološku. Roditelji će doći po dijete, odvesti ga kući, a potencijalni slučaj zaraze dalje preuzima nadležna služba Doma zdravlja. U slučaju da dijete kod kuće ima simptome koronavirusa, roditelj ne smije slati dijete u školu i rizikovati zarazu ostalih učenika i nastavnog osoblja. Zaključak je da roditelj mora obavijestiti nastavnika, s obzirom na to da dijete neće doći u školu jer ima simptome koronavirusa. Također, mora obavijestiti i nadležnu službu Doma zdravlja, kazala je ministrica zdravstva USK-a Nermina Ćemalović.
Ovo nije umirilo roditelje koji su protiv toga da im se djeca guše pod maskama, da im se neovlašteno mjeri temperatura ili kako jedan roditelj iz Cazina navodi, da im se djeca odvode i izoliraju bez njihovog znanja.

Inicijative roditelja

Pored tog straha, postoje i druge nelogičnosti proistekle iz zdravstvenih preporuka i obaveza, koje su očigledno krojene po mjeri razvijenijeg društva od našeg u BiH.

– Naprimjer, pranje ruku. Pa, djeca uopšte nemaju tople vode u školskim toaletima, a to je elementarna stvar, podsjetio je Haris Zjakić iz Bihaća, nakon čega su pokrenute i peticije na roditeljskom sastanku.

Topla voda, ogrjev za zimski period i bitne stvari će se rješavati u hodu, za sada je važno da škola počinje, ali niko nije u mogućnosti roditeljima reći do kada će vanredno stanje trajati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79