Foto: Emanuel Soča
Uz vatromet svečano otvoren most ‘Hercegovina’

Uz vatromet svečano otvoren most ‘Hercegovina’


Večeras je svečano otvoren Most “Hercegovina”, ključni dio Koridora 5C, uz prisustvo brojnih zvanica i vatrometa. Ovaj značajan infrastrukturni projekt uključuje i otvorenje poddionice autoputa Počitelj – Zvirovići, koja predstavlja važan korak u unapređenju saobraćajne povezanosti u Bosni i Hercegovini.

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići potpisan je 20. juna 2019. godine i podijeljen je u dva LOT-a. Prvi LOT obuhvata dio trase do Mosta Hercegovina i dio od Mosta Hercegovina do petlje Zvirovići, a izgradila ga je kineska kompanija. Drugi LOT obuhvata gradnju Mosta Hercegovina, kojeg su u konzorciju izgradili Azvirt te kineske kompanije Sinohydro i Powerchina.

Poddionica Počitelj – Zvirovići uključuje izgradnju petlje Počitelj, tunela Počitelj, tri vijadukta i velikog mosta Hercegovina. Ova dionica povezuje ranije završenu dionicu Međugorje – Bijača i spaja se s hrvatskom autocestom Dalmatinom, čime se dodatno poboljšava povezanost regije.

Ceremonija otvaranja počela je intoniranjem državne himne, a potom su uslijedile izjave zvaničnika. Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto istakla je važnost mosta za ekonomiju države, navodeći da će most spojiti jug i sjever BiH, kao i omogućiti povezivanje s Hrvatskom, što će potaknuti razvoj privrede.

Direktor Autocesta FBiH, Denis Lasić, ponosan je na završene radove, ističući da je most simbol kvalitetnog rada i pozitivne atmosfere u vladi. On je također predstavio tehničke specifikacije mosta, koji je jedan od najzahtjevnijih projekata u okviru izgradnje Koridora 5C, uz tunel Prenj.

Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, izjavio je da je ovo veliki dan za BiH i da će se nastaviti s potpisivanjem novih ugovora i investicija koje će dalje razvijati infrastrukturu zemlje.

Most “Hercegovina” s dužinom od skoro jednog kilometra i visinom od 100 metara, zajedno s tunelom Prenj, predstavlja vrhunac infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija