Užas u Cazinu: Ubijena tri vlasnička psa, policija istražuje slučaj

Ubistvo tri vlasnička psa uznemirilo je javnost u Cazinu, a pomoć je zatražena i od Udruženja za zaštitu životinja kako bi se ovome stalo ukraj.

Lovci sakrili leševe

Sedo Huskić iz Gornje Koprivne kod Cazina obratio se za pomoć udruženju „Mi smo dio rješenja“ iz Sarajeva jer su mu u avliji lovci ubili psa. Istog dana ubijeni su i psi još dvojice Cazinjana Mustafe i Emira Huskića.

– Lovci sve pobiše pse i vlasničke i ulične, vješaju ih po šumi. Ova tri leša sto su ubili, sakrili su, da nema dokaza. Molimo vas da se ovo objavi u javnosti- kazala nam je Mirjana Kazlagić iz udruženja za zaštitu životinja „Mi smo dio rješenja“.

Sedo Huskić je 17. februara na svojoj Facefook stranici objavio emotivnu poruku uz fotografije leševa ubijenih vlasničkih pasa, kao i fotografiju svog psa Mikija.

Narednog dana 18. februara kada su htjeli da pokopaju leševe svojih pasa, njih nije bilo.

– Danas su moj sin i njegov kolega sto mu je isto ubijen pas odlučili da odu da pokopaju pse onako kako zaslužuju.Otišli su na lice mjesta i pronašli su tragove osobnog auta koji je pokupio mrtve pse i odnio ih u nepoznatom pravcu…Samim tim činom se dokazalo da se radi o kriminalu i da se ubija iz zadovoljstva. Sad možemo zaključiti iz priloženog da neko želi prikriti ovo što je napravljeno…Na slici se vide svježi tragovi automobilskih guma- napiso je Huskić narednog dana.

Kontaktirali smo Sedu Huskića i on je za „Avaz“ potvrdio da je slučaj prijavljen policiji.

Ale Šiljdedić , portparol MUP-a USK za „Avaz“ je izjavio da su policiju u Cazinu 18. februara putem telefon nazvali iz Udruženja „Mi smo dio rješenja“ te usmeno prijavili ubistvo psa Sede Huskića. Policija je pronašla Huskića koji im je ispričao da je pas ubijen 10. februara i da je njegov sin u mjestu Ponjevići 17. februara pored puta pronašao tri ubijena psa. Policija je obišla mjesto i nije pronašla leševe.

Propisana zatvorska kazna

– O slučaju je upoznat kriminalistički istražitelj Policijske stanice u Cazinu koji je preuzeo slučaj. Predistražne radnje se vode kako bi se utvrdili svi biti elementi. Istražuje se kako bi se utvrdilo je li se događaj desio i ko ga je počinio-kazao je Šiljdedić.

Prema Krivičnom zakonu Federacije BiH za mučenje i ubijanje životinja propisana je novčana kazna i kazna zatvora do šest mjeseci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79