Užas u kolektivnom centru: „Ide zima, tražit će zeko svoju majku“

Nestvarna je činjenica da 24 godine od kraja agresije na BiH još postoje kolektivni izbjeglički centri. Nažalost, postoje. Došle su milijarde maraka za, toliko puta ponovljenu frazu – održivi povratak, ali raseljeni još uvijek nisu u svojim prijeratnim domovima. Više od trideset porodica još živi u kampu Belvedere kod Goražda.

Čekaju smrt

Ko mu samo dade ime Belvedere? To na italijanskom jeziku to znači dvorac iz doba baroka i rokokoa. Ovaj goraždanski Belvedere je miljama svjetlosnih godina od dvorca, osim ako kreator nije bio ozbiljan cinik.

I tako, nije se na svoje ognjište vratila ni Rahima Džaferović. U selo Kaoštica kod Višegrada. Zatječemo je ispred male kuće. Plete čarape.

– Šta ću ja više i od koga očekivati?! Dolazili političari pričali priče, dolazili novinari i oni nas snimali ko’ da smo kakve mečke u kavezu. Sve isto. Živi ovdje i čekaj smrt – kaže Rahima Džaferović.

Jadno je, kaže, i ono penzije što je sebi izganjala. Ukupno 90 maraka. Poštaru Ramizu se obraduje kao ozeb'o suncu.

– On mi plati i račune, ne mogu silaziti do grada meni je to trošak – kaže ova starica.

Muhamed Sofović je iz Čajniča. Prilazi i govori nam da je jutros djecu pustio u školu bez marke i da nije imao s čim šnitu hljeba da im namaže.

– Radio sam ja. Ali sam nedavno operisao kičmu i gotov sam. Ne smijem podići ništa teže od 5 kilograma. Kako da hranim djecu – izjada se Sofović.

A gdje im je majka?

Ismijavaju mu djecu

– Otišla prije devet godina. Udala se za drugog. Otišla negdje u Sarajevo. Ja ostao s djecom. A i ovo mi je na vrh glave pričati kako nemamo. Radio bih ja ali ne mogu. Bolestan sam. A dođu mi djeca iz škole i govore kako ih drugovi ismijavaju jer su siromašni – priča svoju muku Sofović.

Zajednička muka je nabavka ogrijeva. Treba najmanje 700 maraka da se kupe drva. Jer kuće nemaju fasade, nemaju izolaciju.

– Tražit će zeko svoju majku kad dođe zima. A bit će jaka. U ovim kućama je toplo dok ložiš, čim prestaneš, srce puca od zime – složni su naši sagovornici.

Ne traže milostinju, ali treba im pomoć.

U funkciji 156 kolektivnih centara

Iako je od agresije na BiH prošlo više od dvije decenije, u BiH je danas prema evidenciji UNHCR-a još uvijek u funckiji 156 kolektivnih centara. U njima je smješteno više od 8.500 ljudi. Planirano je do 2020. godine da se zatvore svi kolektivni centri. Prema svemu sudeći, to neće biti slučaj, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments