Užas u zagrebačkoj bolnici: Nestalo je struje, svi respiratori su se isključili…

Odjel s respiratorima u Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu u nedjelju je u jednom trenutku ostao bez struje, a respiratore se moralo pogoniti mehanički, ručno.

“U Primarnom respiracijskom intenzivističkom centru nestalo je struje, ugasili su se svi respiratori, ručno se nastavilo”, neslužbena je informacija iz bolnice određene za glavni zagrebački Covid centar.

Potvrdio je to za 24sata novi predsjednik upravnog vijeća bolnice i doktor dr. Silvio Bašić, dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu zdravstva Hrvatske.

Ministar Vili Beroš je lično, kazao je, s Elektrom sređivao da u bolnicu što prije dođu vanjski električari.

– Moje informacije su da je nestalo struje jer je iskočila sklopka, koliko shvaćam nastao je kratki spoj. Agregati se nisu palili zato što je nestao samo jedan mali strujni krug. Odmah su se ljudi snašli i spojili. Respiratori su ostali u jednom trenu bez struje, nisam sto posto siguran, ali tako su mi rekli da je, ali su odmah s produženim kablom spojili, i to je proradilo, rekao je Bašić.

Ručno ventiliranje je uobičajeni postupak, nastavio je, ventilira se ručno pacijente i kad ih se zbog neke pretrage mora maknuti s respiratora.

– Meni je bilo važno da nitko nije bio ugrožen. Oni su se snašli, a onda su došli električari, kazao je Bašić.

Na pitanje o lošim agregatima u bolnici, odgovorio je kako se agregati za ovakve situacije ne mogu upaliti jer nisu tako programirani.

– Da je nestalo kompletno struje, upalili bi se, kazao je dr. Bašić.

– Agregati su stari, ali to je sad tako. Upitni su, ali funkcioniraju, govorim vam kao doktor iz Dubrave. I oni prestaju raditi, nisu to neke stvari koje mi ne znamo otprije. Palili su se kad bi nestajalo struje, kaže Bašić.

Direktor bolnice Srećko Marušić se nije javio na telefon, kao ni Covid koordinator prof. dr. Ivica Lukšić.

Samo nekoliko sati prije ovog incidenta, kako piše portal 24sata, iz drugih bolničkih pouzdanih izvora dobili su informaciju da agregati, nestane li struje, ipak nisu dovoljno dobri da napajaju cijelu bolnicu i njenu opremu, pa tako ni sve respiratore.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79