Uzbuna u Hrvatskoj zbog nepoznatih dronova, alarmirane sve službe

Više dronova čiji su vlasnici u ovom trenutku nepoznati, prošle je sedmice nadlijetalo širi prostor Knina u blizini kasarne 4. gardijske brigade ‘Pauci‘, piše Jutarnji list.

Odmah nakon što su vojnici prijavili prisutnost dronova, alarmirane su službe sigurnosti te su istragu preuzeli djelatnici SOA-e i VSOA-e.

Iako se prvotno sumnjalo kako je cilj dronova bilo snimanje prostora kasarne u kojoj je, između ostalog, smještena 3. mehanizirana bojna ‘Pauci‘, istraga je obuhvatila i druge mogućnosti. Tako je jedna od mogućnosti da je dronove podigla neka kriminalna grupa koja je snimala teren zbog pronaleženja novih krijumčarskih puteva za prebacivanje roba i ljudi preko granice s BiH. Također postoji mogućnost da su snimani položaji hrvatske granične policije.

Prema dostupnim informacijama, istragom su obuhvaćeni svi registrirani vlasnici dronova na kninskom području, ali bez konkretnog rezultata.

S obzirom na blizinu granice s BiH, istražitelji utvrđuju i mogućnost da su dronovi stigli iz BiH te se ne isključuje mogućnosti vojne špijunaže ili aktivnosti tamošnjih kriminalnih grupa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79