Uzburkane strasti na Kosovu zbog koncerta Gorana Bregovića u Albaniji

19. januar 2010, Beograd - Konferencija za medije Gorana Bregovica u zgradi Radio Televizije Srbije. Goran Bregovic - pevac, kompozitor i umetnik. Photo: Antonio Ahel. goran bregovic, pevac, muzika, rts, radio televizija srbije, nacionalni servis, pevac

 

Muzičar Goran Bregović trebalo bi da nastupi pred albanskom publikom na Festivalu piva u Korči, a organizatori njegov nastip najavljuju kao “vrhunac atmosfere”. No, uporedo pljušte brojne osuđujuće poruke zbog pozivanja Bregovića.

Zamjenica gradonačelnika Korče Benilja Terova izjavila je da je pjevač Goran Bregović potvrdio nastup posljednjeg dana festivala 22. augusta. Također je istakla da su pjevači sa Kosova otkazali nastupe zbog prijetnji nacionalističkih grupa.

“Ne postoji politički pristup učešću pjevača rođenog u Sarajevu. Čast nam je da nastupi i koliko mi znamo, a u pravu smo, nikada se nije pozicionirao ni protiv Albanaca ni protiv Kosovara”, rekla je Terova.

Komentarišući Bregovićevu pjesmu “Kalašnjikov” koja je, kako se navodi, srpskim paravojnim formacijama poslužila kao inspiracija za činjenje zločina na Kosovu, Terova je rekla, da je nastala mnogo prije rata.

“Pjesma ‘Kalašnjikov’ je vjerovatno bila korištena, ali je Bregović napisao mnogo prije rata, tako da Bregovića ne povlačimo sa Festivala piva”, rekla je Terova.

Analitičar Jusuf Thaci zatražio je od kosovskih institucija da reaguju na poziv upućen pjevaču Goranu Bregoviću da gostuje na Festivalu piva u Korči u Albaniji.

“Tzv. umjetnik, srpski pjevač Goran Bregović, koji je svjesno odlučio da umjetnost stavi u službu zločinačke genocidne politike, zvanično je pozvala opština Korča. Stoga reakcija Kosova u vezi toga treba da bude institucionalna. Ministarstvo kulture Kosova treba bi da uputi protest Opštini Korča i Vladi Republike Albanije, i ponudi argumente zašto je na prvom mjestu uvredljivo za Albance, ali i za ljudske i umjetničke vrijednosti uopšte i zahtjeva da se poziv pjevaču otkaže“, naveo je Thaci.

Poznati albanski reper Noizi poslije najave da će u znak protesta, gostovanja Gorana Bregovića na Festivalu piva u Korči, sabotirati koncert, nastavlja sa aktivnostima u tom smjeru.

Noizi je objavio story na Instagramu u kome poziva na organizovanje koncerta na istom mjestu u isto vrijeme, kada se Bregović pojavi na sceni, prenosi Kosovo Online.

“Moramo okupiti sve umjetnike svih žanrova, da napravimo koncert paralelan onom koji organizuje opština Korča. Pozivam albanske umetnike koji imaju namjeru da odu na koncert, da ne idu, neka otkažu. Nemam ništa protiv umjetnika iz bilo koje zemlje, ali sam protiv umjetnika koji je podstakao nasilje nad našom braćom i sestrama, poput ovog“, naveo je Noizi.

Daut Haradinaj, funkcioner Alijanse za budućnost Kosova, smatra da su organizatori Festivala piva u Korči, umjesto Gorana Bregovića, trebali da pozovu poznate albanske umjetnice Rita Oru i Dua Lipu, prenosi Gazeta ekspres.
. – Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/vijesti/crna-kronika/mostar-ozlijeden-pjesak/355735

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79