Uzgajivač pasmine SOP, koja je usmrtila ženu na Palama tvrdi da su njegovi psi miroljubivi

Pasmina SOP vrlo je miroljubiva, ovi psi nikad ne napadaju vlasnike pa me je slučaj sa Pala veoma iznenadio, kazao je za “Avaz” tvorac i uzgajivač srpskog odbrambenog psa (SOP) Predrag Gavrilović nakon što je SOP u nedjelju na Palama do smrti izgrizao svoju vlasnicu Petru Gorančić.

Čuva posjed

Ovaj travar s Romanije kazao nam je da nikada do sada nije zabilježeno da je SOP nekoga napao.

Gavrilović je rođeni Sarajlija, koji već godinama živi na Romaniji, a kaže da je SOP-a napravio zato što je želio oživjeti izumrlu srpsku pasminu – srpskog mastifa. Tvrdi da je novu pasminu dobio 1992. godine ukrštajući vukove s tornjacima, napuljskim mastifima, rotvajlerima i američkim stafordima.

– Pitanje je da li je ovo pravi primjerak moje pasmine. Od koga je kupljen? Možda vlasnik misli da je to SOP. Moji psi su miroljubivi, igraju se s djecom. Napravljen je za čuvanje kuće, ljudi, posjeda i imovine… – kaže Gavrilović.

Miješanje sa pitbulom

Potvrdio je da ova pasmina nije priznata u svijetu pa ističe da svako može kazati da ima ovakvog psa, iako je, možda, ukrštao pse.

– Ne želim se braniti. Ovaj pas se drži u Engleskoj, Njemačkoj i Kanadi. Jednoj ženi u Škotskoj čak čuva malu djecu. U Crnoj Gori odbranio je vlasnika od 15 pasa lutalica. Ne može se osuđivati cijela pasmina zbog postupka jednog psa. Ovdje se, najvjerovatnije, radi o tome da je neko želio krvoločnog psa pa ga je miješao sa pitbulom – zaključuje Gavrilović.

Nema sve epitete pasmine

Refet Hadžić iz Kinološkog saveza BiH tvrdi da SOP nije pasmina te da u ovom slučaju entuzijasti pokušavaju ukrštanjem opasnih pasmina genetski stabilizirati novu rasu.

– Ovog psa nije priznala Svjetska kinološka federacija. Nema sve epitete koje nosi pasmina. Da bi neka pasmina bila priznata, moraju se dokazati genetska nasljedstva. Svaki ujed psa koji nije kontroliran, opasna je stvar. Ne rađaju se opasni psi, već se rađaju psi koji imaju potencijal i mogućnost da budu opasni – rekao je Hadžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79