Uzimali čak i 25.000 KM za lažne diplome, ovo su njihova imena: Za desetoro lišenih slobode određen pritvor

Osim Hadžipašića, pritvor je određen i Goranu Laloviću, Zuhri Hadžipašić, Sadini Šehić, Sulji Suljiću, Asmiru Nuhiću, Ismeti Kovačević, Nermini Ćivić, Selmiru Haurdiću, Senadu Ćoraliću

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za deset uhapšenih u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva ”Pero”, koja je provedena sredinom sedmice.

Pritvor uhapšenima, među kojima je prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije i Skupštine Unsko-sanskog kantona te nekadašnji generalni sekretar A-SDA, određen je zbog mogućeg uticaja na svjedoke, izmjene ili uništavanja dokaza te ponavljanja krivičnog djela.

Osumnjičeni se tereti da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca, utajom poreza i krivotvorenjem dokumenata, odnosno prodajom diploma osnovne, srednje i visoke škole.

Osim Hadžipašića, pritvor je određen i Goranu Laloviću, Zuhri Hadžipašić, Sadini Šehić, Sulji Suljiću, Asmiru Nuhiću, Ismeti Kovačević, Nermini Ćivić, Selmiru Haurdiću, Senadu Ćoraliću.

Tužilaštvo USK sumnjiči ih da su izdali na stotine lažnih diploma i oštetili budžet za 200.000 KM, prenosi Avaz.

Prema izvorima bliskim istrazi, diplome su koštale od 1.000 do 25.000 KM. Tako se cijena diplome za osnovnu školu kretala od 1.000 do 1.400 KM, a za srednju od 5.000 do 10.000 KM. Za diplomu “jačeg” fakulteta radi sticanja zvanja inžinjera osumnjičeni su uzimali i do 25.000 KM. Fakultetske diplome koštale su od 15.000 do 25.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Komentari
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79