UŽIVO – Neizvjesna utrka između Bidena i Trumpa

Još uvijek pristižu rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u, a utrka između Joe Bidena i Donalda Trumpa je neizvjesna.

07:44 – Donald Trump je pobijedio i u Texasu i osvojio 38 elektorskih glasova u toj državi, unatoč razjarenom, kasnom naumu demokrata da najveća američka republikanska država postane njihova. Lavina prijevremenih glasača budila je velike nade demokrata da će okončati desetljeća poraza u Texasu, gdje su ankete pokazivale kako je Joe Biden neobično blizu. Ali, Trump je drugu godinu zaredom osvojio Texas.

Trump je 2016. godine osvojio Texas s devet posto glasova više od Hillary Clinton i pobjedu na ovim izborima je uzimao zdravo za gotovo. Tokom kampanje nije ni prošao Texasom zbog predizbornih skupova, a njegovi konzervativni saveznici na terenu ismijavali su šanse Joea Bidena za pobjedu.

Kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Joe Biden u izbornoj noći zamolio je svoje birače da “zadrže vjeru” dok se broje glasovi na izborima na kojima mu je protukandidat aktuelni predsjednik SAD-a Donald Trump. Obratio se biračima govoreći o prijevremenim izbornim rezultatima prema kojima su on i Trump prilično izjednačeni u izbornoj trci.

Kazao je kako i dalje vjeruje u pobjedu uprkos nesigurnosti i razlozima koji govore da bi moglo potrajati dan ili više dok se ne sazna ko je pobijedio. Kako javlja AP, satima nakon zatvaranja biračkih mjesta neizvjesno je ko je pobjednik predsjedničkih izbora u SAD-u. Glasovi u nekoliko ključnih saveznih država još se broje, a brojanje u mnogim državama usporio je veliki priliv glasačkih listića koji su stigli putem pošte.

Zasad glasovi još nisu prebrojani u mnogim državama kao što su Arizona, Georgia, Michigan, Sjeverna Karolina, Pennsylvanija, Texas i Wisconsin. Trump je prema dosadašnjim prijevremenim rezultatima pobijedio u Floridi, Iowi, Ohiu, dok je Biden pobijedio u New Hamphireu i Minnesoti.

Za pobjedu na predsjedničkim izborima, prema američkom izbornom sistemu, potrebno je da kandidat osvoji 270 elektorskih glasova. Ako se sve projekcije pokažu tačnim i ako se pretpostavi da će na Aljasci pobijediti Trump, u ovom trenutku Biden ima 238, a aktualni predsjednik Trump 217 elektora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79