Uznemirujuće: Hrvatska policija optužena da je bičevala, zlostavljala i pljačkala migrante…

Prema pisanju svjetskih medija, policija iz Hrvatske je optužena za mučne napade na migrante na Balkanu. Naime, kako navodi britanski Guardian, policijaci su migrante navodno bičevali, pljačkali te čak i seksualno zlostavljali.

Ovi mediji su objavili i fotografije i medicinske izvještaje koji svjedoče o svim napadima, a opisali su ih kao “mučne” i “šokantne”.

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) zabilježilo je seriju brutalnih napada na bosansko-hrvatskoj granici u kojima je učestvovalo desetine migranata koji su tražili azil u periodu između 12. i 16. oktobra, prenosi Oslobođenje.

– Svjedočenja koja su prikupljena od žrtava su strašna. Više od 75 osoba u jednoj sedmici prijavilo je nehumano ponašanje hrvatske policije, divljanje i čak seksualno zlostavljanje, rekla je Charlotte Slente, generalna sekretarka Danskog vijeća za izbjeglice.

Tukli su ih nogama, ali i bičevima, pokazao je medicinski izvještaj / Guardian

Prema izvještajima migranata, maltretiranja su se desila na hrvatskoj teritoriji preko granice od Velike Kladuše u BiH, blizu Šiljkovače, šatorskog naselja sa blizu 700 izbjeglica i migranata.

– Sve osobe s kojima je DRC razgovarao zadobile su vidljive povrede od premlaćivanja (modrice i posjekotine), kao rezultat navodnog nasilja hrvatske policije, navodi se u izvještaju DRC-a.

Prema izjavama intervjuisanih žrtava, odbijanja uključuju brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, ponižavanje, krađu i uništavanje ličnih stvari.

Između ostalog, u izvještaju se navodi da je 12. oktobra pet Afganistanaca, uključujući dvoje maloljetnika, prešlo hrvatsku granicu u blizini naselja Šturlić. Istog dana, u blizini Novog Sela, uniformisani policajac ih je zaustavio, a zatim pozvao još dvojicu policajaca. Jedan od migranata je potrčao, a ostala četvorica su zadržana u policijskoj stanici. Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gdje kažu da će se pojaviti kao svjedoci u slučaju pokrenutom protiv petog člana grupe, onoga koji je pobjegao, a koji je optužen za nasilno ponašanje prema policiji.

Tukli su ih nogama, ali i bičevima, pokazao je medicinski izvještaj. Jedan migrant M. K. kazao je da ga je muškarac seksualno napao koristeći granu.

Mustafa Hodžić, ljekar u Velikoj Kladuši, pregledao je migranta koji tvrdi da je seksualno zlostavljan i potvrdio njegove tvrdnje.

– Pacijent je imao rane po cijelom stražnjem dijelu tijela, na leđima i nogama. Mogu potvrditi znakove jasnog seksualnog nasilja. Nikad nisam vidio nešto slično. Čak i ako to nije prvi put da sam kao ljekar vidio znakove seksualnog nasilja nad migrantima, koje su, prema izvještajima azilanata, počinili hrvatski dužnosnici obučeni u crne uniforme, kazao je Hodžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79