Uznemirujući podaci iz TK: Povećan broj smrtnih ishoda od posljedica zaraze koronavirusom

Povećanje broja preminulih osoba od posljedica zaraze virusom COVID 19 na području Tuzlanskog kantona zabilježeno je tokom proteklog vikenda, istaknuto je danas na sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19.

Od 26. do 29. novembra 2021. godine odnosno tokom vikenda evidentirano je 26 smrtnih ishoda od posljedica COVID-a 19 na području TK, što predstavlja najveći broj smrtnih ishoda u tako kratkom periodu od početka pandemije izazvane korona virusom. Naglašeno je, da je nijedan od 26 preminulih pacijenata nije bio vakcinisan.

Prema riječima pomoćnika direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla, doc.dr. Bahrudina Hadžiefendića trenutno je u UKC-u Tuzla hospitalizirano 140 pacijenata, od kojih je 21 u Respiratornom centru, dok su ostali smješteni u Klinici za plućne bolesti i Infektivnoj klinici. Također u covid odljeljenju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla hospitalizirana su četiri djeteta i četiri majke, dok je u covid odjeljenju Ginekološko-akušerske klinike hospitalizirano pet pacijentica, dvije porodilje i tri trudnice.

Najavljeno je da tekuće sedmice, odnosno od 2. decembra 2021. godine u okviru UKC-a Tuzla počinje vakcinacija trećom dozom vakcine, za što je prijavljeno 2000 zdravstvenih radnika, za koje su obezbijeđene vakcine.

Utvrđeni su dalji koraci u pogledu formiranja posebnog covid odjeljenja pri UKC-u Tuzla i angažovanja dodatnog medicinskog osoblja u toj zdravstvenoj ustanovi.

Koordinaciono tijelo još jednom apeluje na građane Tuzlanskog kantona da se vakcinišu i time preveniraju obolijevanje ili teške simptome COVID-a 19, saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79