Uzrok ostao nepoznat: Rudari se vraćaju u požarom oštećenu jamu Omazići

Požar u jami Omazići, RMU Banovići, u potpunosti je ugašen i rudari su sišli u jamu. Uzrok požara još nije poznat, a u toku je istraga koju provodi Kantonalno tužiteljstvo Tuzla. Požar je izbio u noći 27.marta i od tada je proizvodnja u jami bila prekinuta.

Rudari u jami Omazići trenutno rade na postepenom ispumpavanju vode kojom je požar gašen.

“Mi smo osvojili udaljenost od ulaza do mjesta požara od 1200 metara. To vam je nekih 2500, 2700 metara jamskih prostorija koje redovno kontrolišemo. Ušli smo u jezgro požara i činjenično stanje na mjestu požara je takvo da imamo mnogo bolju situaciju od one koja se prezentovala ovih dana”, objasnio je Hasan Sejdinović, šef štaba spašavanja u RMU Banovići.

“Tu se već stari radnici vraćaju u proizvodnju, povučeni su sa pogona gdje su bili raspoređeni i vraćaju se na održavanje”, kaže Fadil Kudumović, generalni director RMU Banovići.

Požar je uništio 350 metara prostorije transportnog iskopa sa transportnom trakom te podgradu u zaobilaznom hodnikui ugalj se iz jame ne iskopava već gotovo 50 dana, ali u rudniku tvrde da to, ipak, neće drastično ugroziti njihovo poslovanje.

“Nedostatak uglja iz podzemne eksploatacije nadoknadit ćemo sa rudnika površinska eksploatacija uglja, tako da naši kupci neće osjetiti ovaj problem I imat ćemo redovnu isporuku kako asortimana, tako i količina uglja koje su tražene”, izjavio je Elvir Jamaković, tehnički director RMU Banovići.

Pomoć je nedavno, prilikom posjete resorog ministra rudniku Banovići, obećala i Vlada Federacije putem Elektroprivrede.

“Oko eventualne mogućnost plasmana tih nekih 130.000 tona koje ima na depou da bi malo finansijski pomogli ovaj naredni period i ponovni povratak na plus podzemnu eksploataciju odnosno površinsku”, rekao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Za sada je od toga realizirano 60.000 tona, a uskoro bi trebao biti potpisan ugovor iza preostalih 70.000 tona uglja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79