Uzrok su odluke Švedske i Finske: Iz Rusije najavljuju mogućnost otvaranja novog ratišta

Tenzije između Rusije i Zapada u žiži su svjetske medijske i političke pažnja, a ukrajinska vojska u uvjetima ekstremne hladnoće obavlja redovne patrole i druge zadaće na frontu u Donbasu ( Wolfgang Schwan - Anadolu Agency )

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije saopštilo je kako bi se zbog odluke Finske i Švedske da pristupe NATO-u područje Arktika moglo pretvoriti u međunarodno ratište.

Ruski diplomata Nikolaj Korčunov izjavio je kako su Švedska i Finska ranije bile odgovorne za sigurnost na Arktiku, ali je naglasio kako njihov ulazak u NATO uopšte neće doprinijeti miru i sigurnosti u arktičkom regionu.

-Vidimo kako se međunarodna vojna aktivnost povećava na području Arktika. Dolazi do tzv. internacionalizacije vojnih aktivnosti. Ovo je, naravno, vrlo uznemirujući trend koji transformiše Arktik u međunarodno poprište vojnih operacija. To ne može da nas ne brine – rekao je Korčunov.

Između ostalog, naglasio je kako je miru i stabilnosti u arktičkoj regiji upravo doprinosila i činjenica da su Švedska i Finska neutralne države.

-Tradicionalna politika Finske i Švedske, politika nesvrstavanja u vojne saveze, dugo je stvarala čvrst temelj za održavanje mira i stabilnosti u ovom dijelu svijeta. Potencijalno, sada je malo vjerovatno da će pristupanje ovih zemalja u NATO doprinijeti ovom cilju – zaključio je ruski diplomata, prenose agencije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79