Užurbano se gradi: Pelješki most bit će gotov do jeseni

Stupovi pelješkog mosta posljednjih mjeseci izmijenili su vizuru Neretvanskog kanala. Trenutno se postavlja čelična konstrukcija buduće saobraćajnice ukupne dužine 2,4 kilometra koji će spojiti Komarnu sa neretvanske i Brijestu sa pelješke strane.

Kako se očekuje, sam most bi trebao biti završen do jeseni ove godine, a pristupne ceste koje su kasnile za mostom do ljeta 2022. godine.

Radovi se odvijaju punom parom (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)
Radovi se odvijaju punom parom (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Čim Kinezi završe Pelješki most, Neretvani, Pelješčani, Korčulani i Dubrovčani preko njega će se moći voziti i prelaziti s jedne na drugu stranu, bez obzira na kašnjenje radova na pristupnim cestama.

Naime, čvor Brijesta će omogućiti privremeni spoj mosta i postojeće pelješke ceste, a nakon provedenog postupka javne nabavke gradit će ga austrijski Strabag za 47,7 miliona kuna.

Kinezi svakim danom napreduju u izgradnji (Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)
Kinezi svakim danom napreduju u izgradnji (Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)

Kako saznaje Slobodna Dalmacija, postavljeno je više od pola elemenata rasponske konstrukcije, a do kraja maja dolazi i zadnja pošiljka čeličnih dijelova.

Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta košta 526 miliona eura. Izgradnjom mosta, na Pelješcu i u dolini Neretve mijenja se puno toga, naročito u turističkom smislu, jer primarna turistička djelatnost dobiva novi zamah, budući da će atraktivne pelješke plaže već dogodine postati bliže gostima.

Očekuje se procvat turizma (Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)
Očekuje se procvat turizma (Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)

Nadaju se tome i pelješki ugostitelji, koji očekuju turistički procvat posebno središnjeg i istočni dijela poluotoka koji je rjeđe naseljen i turistički znatno manje razvijen od zapadnog dijela.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Premda je turistička sezona s obzirom na korona krizu bila loša, pelješki turistički radnici se nadaju da će se izgradnjom mosta i pristupnih cesta revitalizirati pelješki turizam.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79