V.D. Direktor KCUS-a dr. Alen Pilav doktorirao na Medicinskom fakultetu u Foči, ima člansku SDP-a

Tokom jučerašnjeg dana sijenjena je Sebija Izetbegović sa pozicije generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Upravni odbor KCUS je na održanoj sjednici u Sarajevu smijenio je generalnog direktora KCUS-a Sebiju Izetbegović i imenovao za vršioca dužnosti generalnog direktora ove zdravstvene ustanove doktora Alena Pilava.

U javnosti je opće poznato da doktor Pilav već nekoliko godina ima člansku kartu SDP-a a 2020-te godine izašao je na Lokalne izbore kao kandidat navedene stranke i u izbornoj jedinici Stari grad u Sarajevu dobio 235 glasova i osvojio 9 mjesto u SDP-u Stari Grad a te godine je glasalo 18.750 glasača u ovoj općini.

Također doktor Pilav je “zaboravio” javnosti prezentirati stavku da je 2022-godine doktorirao na Medicinskom fakultetu u Foči.

O javnoj odbrani doktora Pilava možete pročitati ovdje.

Cijeli CV doktora Alena Pilava sadašnjeg v.d. direktora najveće zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini možete pročitati ovdje.

Doktor Alen Pilav izabran za v.d. direktora KCUS-a

Medijima se jučer obratio kada je izjavio:

“Po vokaciji sam hirurg. Želio sam oduvijek da budem hirurg, takav mi je pristup i u radu. Zahvaljujem se Upravnom odboru KCUS-a, što su mi povjerili da pomognem u transformaciji ustanove do definitivnog izbora generalnog direktora KCUS-a.

Idemo naprijed, cilj je otvoriti klinički centar u svakom pogledu. Želio bi da KCUS bude što je nekad bio. Idemo privući pacijente da nam žele doći, da ne idu po privatnim ustanovama.

Idemo napraviti atmosferu da ljudi žele ovdje doći da rade, da se edukuju, da napreduju. Idemo vratiti KCUS na mjesto koje mu pripada, kao jednu od najboljih bolnica u regionu”, kazao je Alen Pilav.

Zatim je istakao da KCUS mora pružiti sve nivoe zdravstvene usluge svim pacijentima.

“Trudit ćemo se da na zakonit način vratimo sve stručnjake koji su otišli. Kada to kažem ne mislim samo ljekare, nego na kompletno medicinsko osoblje koje je otišlo, kazao je Alen Pilav.

Dr Pilav predaje na katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta SSST u Sarajevu. Vrhunski je hirurg koji je u svakodnevnu torakohiruršku praksu uveo niz novih procedura. Iza sebe ima tridesetogodišnje iskustvo u medicini i radu s pacijentima te ogroman broj uspješnih operacija, koje spadaju u kategoriju najtežih zahvata. Član je Еvropskog udruženja torakalnih hirurga, Еvropskog respiratornog udruženja, Еvropskog udruženja endoskopske hirurgije i Udruženja endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine.

Takođe je član i Upravnog odbora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, a ranije je bio član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ima vrlo blisku saradnju s torakalnim hirurzima regije i Еvrope, a posebno s torakalnim hirurzima Slovenije (KCU Ljubljana) s kojima već neko vrijeme radi na razvoju programa transplantacija pluća. Neke kompleksne operacije je planirao i izvodio u saradnji sa doktorima iz drugih centara iz Еvrope.

Jedan je od najaktivnijih lobista za vraćanje transplantacija na KCUS i pridruživanje Bosne i Hercegovine programu Еurotransplant.

Pristupanje ovom programu bi pacijentima omogućilo dobijanje organa neophodnih za nastavak života. Ovaj proces su uspjeli pokrenuti i inicijativa je prošle godine jednoglasno usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Trenutno se čeka da Ministarstvo civilnih poslova BiH pošalje zvanično pismo namjere za priključenje Еurotransplantu, što je prvi korak procesa priključenja

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79