Vakcina koju je kupila BiH košta 10,55 američkih dolara

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine prati aktivnosti koje provode države Evropske unije kao i zemlje regiona, a koje se odnose na nabavku vakcina za sprečavanje širenja koronavirusa.

Podsjećaju da Bosna i Hercegovina nije država Evropske unije, pa se na nju i ne odnose aktivnosti koje se provode u EU državama i putem njihovih mehanizama, prenosi Klix.

“Svjesni činjenice da su neke od zemalja regiona stupile u izravne pogodbe s proizvođačima, pored mehanizama u koje su uključene, nadležne zdravstvene institucije, u trenutku ovoga obraćanja, iskazale potrebe koje se vrše isključivo putem COVAX mehanizma. Mišljenja smo da, imajući u vidu značaj vakcina i potrebe poštivanja svih neophodnih procedura, u prvi plan treba staviti sigurnost, što COVAX garantuje”, navode iz Ministarstva civilnih poslova.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je potpisalo Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za vakcine o nabavci vakcina za stanovnike BiH i to je jedini mehanizam nabavke vakcina u kojem u ovom trenutku učestvuje Bosna i Hercegovina.

Dakle, Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavku vakcina kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora, ukupno 186 zemalja i u narednom periodu se očekuju daljnja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcine (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcina i rokovima za isporuku.

Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze. Naručeno je 1.232.000 doza potencijalnih vakcina za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 američkih dolara.

Multisektorski pristup će biti u izravnoj vezi sa svim budućim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative kojima će se težiti optimalnoj mjeri koja se sa jedne strane odnosi na potrebu što hitnijeg dolaska vakcina u BiH, kao jednog od glavnih alata u borbi protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, a sa druge strane na potrebu pravilnih i potrebnih procedura odobravanja, ulaska, skladištenja i transporta vakcina u BiH, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79