Vakcina nema ni u martu: COVAX poručuje da BiH nije ispunila uslove

BiH ni u martu neće dobiti vakcine putem zajedničkog mehanizma “Kovaks” jer za to još nije ispunila uslove, navedeno je u dokumentu koji je dobilo Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara od Kancelarije “Kovaks” mehanizma.

U pismu se navodi da je 29. januara javljeno BiH da će dobiti 23.400 doza vakcina proizvođača “Fajzer” pod uslovom da ispune niz navedenih uslova, a oni, kako ističu iz “Kovaksa”, nisu ispunjeni.

To se prvenstveno odnosi na zahtjeve “ultrahladnog lanca” za skladištenje vakcina, ali i obaveze iz pravnog i administrativnog aspekta.

“Nakon nekoliko obavljenih razgovora sa kompanijom ‘Fajzer’ u posljednje tri sedmice sa žaljenjem vas obavještavamo da će se isporuka ovih doza biti odgođena sve dok se ne ispune dodatni zahtjevi ‘Fajzera’ za dubinskom analizom, koji daleko nadilaze procjene spremnosti koju je izvršio Regionalni odbor za procjenu”, navedeno je u pismu.

Za ubrzanje rješenja problema, “Kovaks” nudi BiH organizaciju razgovora s predstavnicima “Fajzera”, prenosi portal “Kliks”.

“Fajzer” od BiH traži i potpis sporazuma o naknadi štete i odgovornostima, ako oni smatraju da postoje pravni ili finansijski rizici oko mogućih obeštećenja koja mogu nastati.

S druge strane, iz Ministarstva civilnih poslova ranije su saopštili drugim nivoima da su ispunjene sve obaveze koje su do njih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79