Vakcina ni na pomolu: Ugovor o nabavci ruskog Sputnika za KS i FBiH na čekanju?

Skupština KS 28. maja na hitnoj sjednici odobrila je premijeru KS Edinu Forti da zaključi ugovor o nabavci vakcina iz Rusije, a što se trebalo zajednički realizirati sa Vladom FBiH. Riječ je o nabavci 200.000 Sputnik vakcina za Kanton Sarajevo i 300.000 za Federaciju BiH.

U Službenim novinama KS od 3. juna objavljena je odluka u kojoj se navodi:

„Odobrava se zaključenje Ugovora o nabavci između društva sa ograničenom odgovornošću “HUMAN VACCINE”, koje zastupa njegovo društvo za upravljanje, RDIF Corporate Center društvo sa ograničenom odgovornošću (Ruski fond direktnih investicija), Vlade Kantona Sarajevo, koju zastupa premijer Edin Forto i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koju zastupa direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine“, navodi se u odluci.

Dogovorena cijena bila je 9,95 dolara po dozi, a veleprometnik bi trebao biti Bosnalijek.

“Možemo očekivati 20.000 do 30.000 doza u junu. A ostalo nam ne mogu garantovati tačne rokove isporuke. U regiji su probijeni rokovi. Kada je riječ o plaćanju mi smo uspjeli da plaćamo pola iznosa koji se odredi kao isporuka u određenom trenutku, a pola po isporuci. Veliki rizik bi bio plaćanje unaprijed svih doza. Sporazum sa Vladom FBiH je takav da koliko god bude isporučeno vakcina 40 posto ide KS, a 60 posto FBiH”, kazao je Forto.

Vlada FBiH 3. juna je održala sjednicu na kojoj je upoznata sa informacijom o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19) Zavoda za javno zdravstvo FBiH u periodu od 25.5. do 2.6.2021. godine, a koju je prezentirao novoimenovani v.d. direktor ovog zavoda Siniša Skočibušić.

O ruskim vakcinama i zajedničkoj nabavci sa Vladom KS nije bilo ni riječi.

  Tuzlanski kanton na nogama: Traje potraga za 15-godišnjom Larisom, policija izvršila pretrese na više lokacija

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sakib Katana potvrdio je za Patriju da Zavod za nabavku vakcina nije još uplatio nikakav novac.

Jednom od ranijih odluka Vlade KS planirana su dva miliona KM za nabavku vakcina. No, prostom računicom ako KS nabavlja 200.000 vakcina po cijeni od 9,95 dolara to premašuje planirani iznos uz druge troškove marže i transporta. Samo za ovih 200.000 vakcina ZZO KS bi trebao platiti 3.000.000 KM.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79