Vakcina u Hrvatsku stiže već u subotu

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa u Evropskoj uniji, koje su proizveli američka firma „Pfizer“ i njemačka „BioNTech“, što znači da će Evropa moći početi s vakcinacijom u roku od jedne sedmice.

Prve doze vakcine u Hrvatsku bi trebale doći u subotu, piše Index.

Radi o uvjetnom odobrenju, što znači da je vakcina odobrena za osobe starije od 16 godina u svih 27 zemalja članica EU.

Nakon sastanka iz zatvorenih vrata, EMA je saopćila da preporučuje da vakcina bude licencirana za upotrebu na licima starijim od 16 godina, uz određene izuzetke. Farmaceutske kompanije morat će da podnijeti dodatne podatke o svojoj vakcini za narednu godinu.

– Ovo je zaista historijsko naučno dostignuće i značajan korak u borbi protiv pandemije – rekao je direktor EMA Emer Kuk.

Odobrenje treba večeras da potvrdi i Evropska komisija.

Predsjednik Evropske komisije Ursula Von der Leyen objavila je na Twitteru da je odobrenje EMA “odlučan trenutak u naporima da se Evropljanima osigura sigurna i efikasna vakcina”.

Ona je izrazila očekivanje da će Evropska komisija vakcinu odobriti večeras.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79