Vakcinacija djece počinje uskoro, mnogo prije nego što se očekivalo!

Razvoj dječije vakcine protiv koronavirusa na vrhu je liste prioriteta njemačkog BioNTecha. Iako je prema početnim očekivanjima to trebalo biti na proljeće 2022. godine, prema riječima čelnika te kompanije Ugura Sahina, vakcinacija bi mogla početi mnogo prije.

“Vrlo je važno omogućiti djeci povratak u svakodnevni školski život, upoznavanje porodice, prijatelja… rekao je Sahin za Spiegel.

Kako je precizirao, već u prvoj sedmici maja trebali bi podnijet zahtjev za odobrenje vakcine za djecu stariju od dvanaest godina. Očekuje se da bi od tada moglo proći samo nekoliko sedmica prije nego što se prvi školarci vakcinišu.

Govoreći o efikasnosti vakcine za djecu stariju od 12 godina, Sahin kaže da podaci ne mogu biti bolji – efikasnost je 100 posto! Pored toga, vakcina se dobro podnosi.

Kada je riječ o mlađoj djeci, Spiegel piše da je studija s oko 4.600 njih već dobro napredovala. Prema riječima direktora BioNTecha, rezultati za djecu od 5 do 12 godina mogli bi biti dostupni u julu.

Istraživači u njegovoj kompaniji tretiraju i najmlađu dobnu grupu, pa bi se od septembra mogla vakcinisati i djeca od šest mjeseci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79