Vakcinacija djece: Struka podijeljena, roditelji u nevjerici pred početak škole

U Federaciji BiH još nema odluke o vakcinaciji djece protiv korona virusa, koja je početkom sedmice počela u RS. I dalje je na dobrovoljnoj bazi, ali postavlja se pitanje ko odbrava ili je odobrio vakcinaciju djece protiv koronavirusa? Struka podijeljena, a u nevjerici i roditelji pred početak škole.

Slika petnaestogodišnjaka iz Zvornika, vakcinisanog protiv korona virusa, poslata je iz Instituta za javno zdravlje Republike Srpske. Ovaj mladić jedan je od prvih vakcinisanih tinejdžera u Bosni i Hercegovini.

Nadležni kažu da su već vakcinisali djecu sa poteškćama u razvoju. Pozivaju roditelje da na dobrovoljnoj bazi, za imunizaciju prijave djecu stariju od 12 godina i to nadležnim domovima zdravlja.

“To nije prvi put da vakcinišemo djecu, kao što smo i sada preporučili za ostale zdrave dvanaestogodišnjake i starije od njih. Pored djece sa poteškoćama u razvoju, preporučeno je i drugoj djeci, sa određennim alergijskim stanjima, bronhijalne astme, hronična oboljenja, djeca kod kojih nije kontraindukovana vakcinacija protiv bilo koje bolesti, pa ni protiv korone”, kaže Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Zvorniku vakcinisan dječak od 15 godina

Koliko ste ih do sada vakcinisali?

“To je mali broj koji je na početku vakcinisan sa poteškoćam au razvoju. Tek počinjemo sada. Imamo nekoliko djece koje smo sada započeli, u ovom turnusu”.

Evropska agencija za lijekove dala je još u maju zeleno svjetlo za vakcinaciju djece i adolescenata između 12 i 15 godina BioNTechiPfizer-ovom vakcinom. NO, diskusije na ovu temu nisu prestale.

“Moj stav je sljedeći. Da se trebamo mi ostali preko 18 godina što više vakcinisati, da bi tako sačuvali da nam se djeca ne vakcinišu. To da bude ključna poruka, ajmo se mi vakcinisati. Ja imam unuka, ne bih ga odveo na vakcinaciju , ali bih se zato ja vakcinisao da on ne mora. Kod nas mladi ljudi čine mali procent stanovištva, ako se mi ostali vakcinišemo, stvorićemo kolektivni imunitet, ti se mladi možda neće morati ni vakcinisati”, navodi Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja RS (SDS).

Vakcinacija djece u drugom dijelu BiH za sada nije izvijesna.

“Tu preporuku donosi stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju federalnog ministarstva zdravstva. Imali su sastanak prije nekoliko dana i nisu se odlučili na takav potez. U budućnnosti kada procijene da se takvo šta treba uraditi u FBIH, to će uraditi. Za sada su njihove preporuke da se ne cijepe osobe mlađe od 18 godina, s obzirom da imamo vrlo malu procijepljenost, ne vidimo neki benefit od toga, značajnije da se cijepe osobe iznad 60 godina”, kaže Mia Blažević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Iako je Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) još 10. maja je izdala odobrenje za hitnu upotrebu Pfizer/Biontek zauzrast od 12 do 15 godina, prije dva dana ju je korigovala.

“Oni su zaključili da nisu kompletne studije za vakcinaciju djece ispod 16 godina. Naložili su klinička ispitivanja, kad i dokad treba da se pošalju finalni izvještaji. Za djecu od 12-15 godina fianlni izvještaj treba da bude poslat do 30.10.2023. za djecu od 6 mjeseci do 12 godina do 31.5.2024.godine, za djecu mlađu od 6 mjeseci do 30.10.2024. Oni su nisu, odgodili su davanje dozvole, jer su smatrali da nisu kompletne kliničke studije završene, zato nisu dali dozvolu…

Naša Agancija za lijekove i naši pedijatri, nadam se da će biti mudri, da će uzeti sve u obzir, ipak je mali broj 2.260 djece (u ispitivanjima) da se donese takva odluka”, navodi dr. Jelena Nastasić Femić.

Evropska agencija za lijekove je u maju na osnovu ispitivanja na 2260-oro djece dala dozvolu za imunizaciju djece od 12 godina. Prije preporuke, jedan dio djece je primio vakcinu, drugi placebo.

Odluka američke FDA iz avgusta da ispitivanja za primjenu vakcine na djeci nisu kompletna, zbunila je javnost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79