Vakcinacija u TK: Volonteri Crvenog križa prioritet, farmaceuti i studenti medicine nisu

Alisa Dedić, studentica četvrte godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i predsjednica Udruženja studenata medicine “MEDICUS” putem svog Facebook profila obratila se ministru zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona, kao i Kriznom štabu TK.

Tema FB statusa je vakcinacija studenata Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Tuzli koji, za razliku od njihovih kolega iz drugih bh. gradova, nisu uvršteni u prioritetnu skupinu za vakcinaciju.

Status predsjednice MEDICUS-a, Alise Dedić, prenosimo u cjelosti:

– Poštovani ministre Dr Božo Jurić – ministar zdravstva u vladi TK ,

S obzirom da smo slali dopise na temu vakcinacije, na koje nismo dobili odgovor, proslijediti ću Vam i ovdje informaciju da su u Zenici uvrstili studente Medicine u prioritetnu grupu, kao i Banja Luci, tako da Vaša konstatacija o nemogućnosti mijenjanja prioritetnih skupina nema uporište.

Dobro ste upoznati sa činjenicom da studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli, već više od godinu dana nemaju apsolutno nikakvu praksu u zdravstvenim ustanovama bez kojih je naše obrazovanje kao budućih ljekara koji ce liječiti Vas i Vaše najmilije, u zadnjih godinu dana uništeno. Trenutno, tri generacije budućih ljekara i zdravstvenih radnika već drugu akademsku godinu nisu vidjeli pacijenta.

Dobro provjerite koliko je vakcina do sad propalo, iz razloga sto mnogi građani iste odbijaju.

Iskoristiti ću priliku da Vas obavijestim da su se pojedine kolege obratile i Vladi Republike Srbije, koji su im POZITIVNO odgovorili i pozvali studente u Srbiju na vakcinaciju.

Da li je ikoga na vlasti STID za ovu situaciju, da ste nas doveli do toga da idemo u drugu državu jer ne želite da obezbijedite 1000 vakcina za studente koji su na kliničkim godinama studija, da bi se mogli što prije vratiti u zdravstvene ustanove?

Prvih sedam dana semestra smo na UKC-u potpisivali izjave u kojima smo preuzeli svu odgovornost na sebe u slučaju da se zarazimo, i iako većina nas ni u tih 7 dana nismo vidjeli pacijente, optužili su nas da smo mi doveli do pogoršanja epidemioloske situacije, a da ne spominjem da smo imali zaštitnu opremu koju mnogi ni uposlenici ni pacijenti nisu koristili.

Naš jedini cilj je što brži povratak na praksu sa ciljem sticanja znanja i vještina da bi bili sto bolji ljekari, jer sutra ćemo odgovarati za živote naših gradjana. Čisto sumnjam da će neko htjeti da ga liječi ljekar koji je glavne godine studija završio online.

Ja ne planiram ići u drugu državu na vakcinaciju, svoja prava tražim u svojoj domovini, i raspitajte se kad su vakcinisani studenti u drugim državama, i kad su se vratili u zdravstvene ustanove na praksu.

Neka je na sramotu svim članovima Kriznog staba, među kojima su mnogi naši profesori, koji vrlo dobro znaju u kakvoj smo situaciji, a od kojih smo u zadnjih godinu dana samo čuli izgovore!

Ponavljam da je Srbija u roku od par dana odgovorila na upit kolega i pozvala nas na vakcinaciju, dok nas u TK ignorišete!

S poštovanjem!

U prilogu ove objave, Alisa je dodala sljedeću fotografiju:

Na iznenađenje mnogih, ministar zdravstva u vladi TK , dr Božo Jurić u komentaru pomenutog Facebook statusa napisao je svoj odgovor na ovu temu.

– Poštovanje, opet ponavljam. Ja sam za to da se svi vakcinišu, ali o tome ne odlučujem. Prioritetne skupine za vakcinaciju protiv Covid-19 određuje stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju na razini FBiH. Ja sam ponovno kontaktirao navedenu instituciju i opet dobio isti odgovor. Preporučujem vam da se sa upitom obratite navedenom tijelu. Što se tiče praktične nastave nadležan sam kao 1/16 dio kriznog stožera za stanje od 26. siječnja. Znate i sami da sam bio među prvima koji su se zalagali za povratak studenata medicine na praktičnu nastavu i da se to počelo i odvijati, istina kratko. Lijep pozdrav, napisao je.

Iako je ministar na Facebooku deklarativno za vakcinaciju svih studenata, u praksi to nije slučaj. Volonteri Crvenog krsta u Živinicama su, nakon pomoći pri organizaciji vakcinacije u tom gradu, “nagrađeni” sa vakcinama. Iako ne pripadaju prioritetnim skupinama i uprkos tome što to nije po zakonskim propisima koje ministar zdravstva navodi, vakcinu su ipak uredno primili.

Danas amo učestvovali u procesu masovne imunizacije na području Grada Živinice, vakcinisano je preko 300 građana.

Naši…

Posted by Crveni križ grada Živinice on Tuesday, 11 May 2021

Reakcija, pored ovih na društvenim mrežama, još uvijek nema. Konkretnih poteza je još manje. Da li će neko snositi odgovornost zato što su prekršile procedure, dok ljekari u postanku, ali i farmaceuti u apotekama koji su u stalnom kontaktu sa stanovništvom, uzaludno čekaju na “spas u bočici”?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79