Vakcinama AstraZenece u ZDK počela imunizacija starih osoba

U domovima za stara lica te centrima palijativne njege u ZDK danas je počela vakcinacija protiv Covida-19 i korisnika usluga tih ustanova, čije osoblje je vakcinisano prije 20-ak dana.

Kako je u izjavi za Fenu istakao direktor JU Dom za stara lica Zenica Kemal Efendić, prvu dozu vakcine proizvođača AstraZeneca dobilo je 64, od ukupno 77 korisnika usluga te ustanove.

“Vakcinisani su svi koji su izrazili želju da se vakcinišu. Sretni smo što su, nakon 19 od ukupno 25 naših zaposlenika, a koji su pristali da budu vakcinisani, prvu dozu vakcine dobili i naši štićenici. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu”, kaže Efendić, koji ističe da do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave kod vakcinisanih.

Međutim, dodatno vrijeme za početak vakcinacije, kako bi osigurali i potpise srodnika ili skrbnika svojih korisnika, zatražili su u JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK.

“Dogovoreno je da ćemo proces vakcinacije u našoj ustanovi obaviti u petak. Ne želimo ništa riskirati, s obzirom da se vakciniše samo vakcinom AstraZeneca, kojom je u velikom broju evropskih zemalja zaustavljeno vakcinisanje. Želju da se vakcinišu izrazilo je 53, od ukupno 143 naša korisnika”, kaže direktor te ustanove Damir Jukić.

On napominje kako je prvom dozom te vakcine vakcinisano 25 od 53 zaposlenika te ustanove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79